Vážny: Nové eurofondy čerpáme, tento rok z nich využijeme 1,2 miliardy eur

NETKY.SK • 22 Január 2016, 15:30 • 2 min
Vážny: Nové eurofondy čerpáme, tento rok z nich využijeme 1,2 miliardy eur

BRATISLAVA – V novom programovom období 2014 až 2020 Slovensko vyčerpalo 200 miliónov eur z eurofondov a v tomto roku bude vyčerpaných 1,2 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Uviedol to podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) v reakcii na dnešnú kritiku opozičnej strany SaS, ktorá vyhlásila, že štát za dva roky nevyužil ani euro z pridelených 15,3 miliardy eur.

 

„Doposiaľ bolo vyhlásených 56 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 2,5 miliardy eur a do konca roka predpokladáme vyhlásiť 79 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 3,4 miliardy eur. To znamená, že procesy sú nastavené tak, že sa čerpá a toto čerpanie sa bude naďalej plynule zvyšovať,“ reagoval Vážny.

 

Liberáli dnes zároveň zopakovali, že Slovensko príde o viac ako 1 miliardu eur zo starých eurofondov z dôvodu neschopnosti vlády čerpať európske prostriedky. Vicepremiér pripomenul, že predstavitelia strany ešte pred 2,5 rokmi tvrdili, že prepadne 2,5 miliardy eur, neskôr 1,5 miliardy eur. „Viem garantovať, že ani jedno z uvedených čísiel nezodpovedá skutočnosti, naopak, procesy sú nastavené tak, že bude vyčerpaná celá alokácia na programové obdobie 2007 až 2013,“ ubezpečil Vážny.

 

Ako dodal, vyčerpaných je už všetkých 11,5 miliardy eur, z ktorých je zatiaľ certifikovaných 10,3 miliardy eur. Na administratívne doúčtovanie tak zostáva ešte 1,2 miliardy eur. „Z tohto dôvodu ich čerpanie budem vedieť záväzne potvrdiť až po ukončení certifikácie. To znamená, že eurofondy dnes sú, respektíve mali by byť na nižších úrovniach zmluvných vzťahov vyčerpané,“ zdôraznil Vážny. Konečné číslo má byť podľa neho známe v prvej polovici mája.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies