Vážny diplomatický incident: Českú parlamentnú delegáciu zadržali na letisku v Moskve

NETKY.SK • 22 Október 2015, 11:47 • 2 min
Vážny diplomatický incident: Českú parlamentnú delegáciu zadržali na letisku v Moskve

PRAHA/MOSKVA - Česká delegácia na čele s podpredsedom Poslaneckej snemovne Petrom Gazdíkom, ktorú dnes niekoľko hodín zadržiavali ruské úrady na moskovskom letisku Šeremeťjevo, môže pokračovať do Uľjanovska, kde sa chystá odhaliť pamätník padlým československým legionárom.

slovakia

left justify in out

Časť programu už ale delegácia musela zrušiť. 

 

Ruská strana podľa Gazdíka delegácii vôbec nevysvetlila, prečo ju na letisku zadržala, hoci všetci prešli colnou kontrolou.

 

"Len nám povedali, že musíme prejsť bežnou pasovou kontrolou, pretože v Moskve mali pristupovať zástupcovia nášho veľvyslanectva. My sme to urobili, a keď sme kontrolou prešli, bolo nám oznámené, že nás do lietadla nepustia," povedal pre ČRo s tým, že český vládny špeciál bol potom odtiahnutý mimo odletovú bránu.

 

Podpredseda Snemovne to považuje za nedôstojný diplomatický incident. "Neviem si predstaviť, že by sme rovnakým spôsobom postupovali voči ruskému podpredsedovi Štátnej dumy," dodal.

 

Cesta bola podľa neho dlhodobo dohodnutá dopredu tak, že v Moskve k českej delegácii pristúpia zástupcovia ambasády. "A nikto z ruskej strany neavizoval, že by mohol byť akýkoľvek problém," dodal Gazdík.

 

České veľvyslanectvo podľa neho poslalo ruským úradom protestnú nótu.

 

Delegácia, v ktorej sú aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, sa chystala odhaliť pamätníky padlým československým legionárom v Uľjanovsku a Syzrani.

 

"Sú tu s nami aj potomkovia legionárov, sú to starší ľudia a voči nim je to minimálne veľmi neohľaduplné," poznamenal Gazdík.

 

"Okrem toho som mal ako predstaviteľ českého štátu odovzdať medaily vojnovým veteránom, ktorí bojovali pri oslobodzovaní Československa. To sme už bohužiaľ nestihli a aj voči týmto ľuďom je to veľmi neohľaduplné. Ruská strana nás dostáva do veľmi trápnej situácie," zdôraznil podľa ČRo Gazdík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona