Väzňovi, ktorý utiekol z Leopoldova, hrozí v prípade zadržania ďalší trest - až päťročné väzenie

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 16:34 • 2 min
Väzňovi, ktorý utiekol z Leopoldova, hrozí v prípade zadržania ďalší trest - až päťročné väzenie

BRATISLAVA/LEOPOLDOV - Ľubomírovi Behanovi, ktorý utiekol minulý týždeň počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice, hrozí v prípade zadržania okrem pôvodného trestu ďalší, a to odňatie slobody od jedného do piatich rokov.

slovakia

left justify in out

Behan sa svojím útekom mohol dopustiť marenia výkonu úradného rozhodnutia, čo je paragraf 348, konkrétne 2. odsek, písmeno b.

 

V ňom sa píše, že "kto zmarí alebo podstatne sťaží v trestnom konaní výkon rozhodnutia súdu alebo iného orgánu verejnej moci tým, že ujde stráži, z väzby alebo z výkonu trestu odňatia slobody alebo pri takom úteku inému pomáha, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov." TASR o tom dnes informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

 

Behan utiekol vo štvrtok 2. júna počas realizácie prác na oprave strelnice v ústave Leopoldov mimo stráženej časti. Vo výkone trestu odňatia slobody sa nachádzal pre spáchanie trestného činu lúpeže, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody na osem rokov a osem mesiacov so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia. O podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody mohol požiadať v októbri 2020.

 

Lúpeže sa dopustil koncom februára 2014 v neskorých večerných hodinách v Piešťanoch. Otvoril vtedy na stojacom osobnom motorovom vozidle dvere vodiča a opakovane, najmenej päťkrát päsťou a dlaňou ruky udieral do hlavy, do oblasti tváre poškodeného sediaceho na sedadle vodiča, pričom pri každom údere mu hovoril "Daj mi peniaze, daj mi peniaze!"

 

Keď mu poškodený peniaze nedal, tak vytiahol nôž s čepeľou o dĺžke 10,5 centimetra a týmto poškodenému prechádzal po predlaktí pravej ruky so slovami "Ty nevieš kto som, ty nevieš kto som" a vulgárne mu nadával. Poškodený mu dal v obave o svoj život 30 eur. Svojej obete spôsobil poranenia hlavy, pomliaždenie pery a odlomenie pravého horného hryzáka.

 

Polícia naďalej intenzívne pátra po odsúdenom Behanovi. Pátranie je podľa vyjadrenia trnavskej krajskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej z pondelka 6. júna v rukách kriminalistov, ktorí preverujú v rámci celého Slovenska všetky operatívne informácie aj informácie od občanov. Ide o cielené pátranie na vytypovaných miestach.

 

"Útek väzňa z priestorov ústavu na výkon trestu vyšetrujeme ako prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia," uviedla v pondelok pre TASR.

 

Behan je asi 178 centimetrov vysoký, štíhlej postavy. Má krátke vlasy vo farbe špinavý blond, modré oči. Po celom tele, na nohách a rukách má výrazné tetovanie.

 

V minulom roku z 18 slovenských väzníc neutiekol ani jeden väzeň. Príslušníci ZVJS vlani zaregistrovali len jeden pokus o útek a jeden prípad vzdialenia sa z pracoviska. Vyplýva to z ročenky ZVJS za minulý rok.

Koncom minulého týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1497 obvinených a 8740 právoplatne odsúdených. V ústave v Leopoldove bolo 232 obvinených a 1062 odsúdených.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona