Väzňom zvýšia pracovné odmeny!

NETKY.SK • 18 December 2013, 11:27 • 2 min
Väzňom zvýšia pracovné odmeny!

BRATISLAVA – Obvinení a odsúdení budú dostávať od 1. januára mierne vyššie pracovné odmeny. Zvýšenie tarify o štyri percentá prispeje k zlepšeniu uhrádzania nákladov na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody, čo sú príjmy štátneho rozpočtu, poznamenal rezort spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Okrem toho sa zvýšia zdroje, z ktorých odsúdený za násilnú trestnú činnosť uhrádza náhradu škody obeti jeho trestného činu, poprípade z ktorých odsúdený platí výživné. Zmena taríf vyplýva z návrhu nariadenia, ktorý na dnešné rokovanie vlády predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR po získaní súhlasu Hospodárskej a sociálnej rady SR. V súlade s doložkou vplyvov bude mať materiál pozitívne sociálne vplyvy.

Priemerná hrubá mesačná odmena pracujúcich obvinených a odsúdených je 92,06 eura, priemerná valorizácia tak bude dosahovať necelé štyri eurá mesačne. Valorizácia je naviazaná na medziročný nárast výšky minimálnej mzdy, ktorý zohľadňuje všeobecné ukazovatele rastu výšky životných nákladov a najreálnejšie odráža nárast spotrebiteľských cien, ktoré dopadajú aj na stav životnej úrovne obvinených a odsúdených. 

Obvinení a odsúdení sa zaraďujú do práce v strediskách vedľajšieho hospodárstva a na pracoviská vnútornej prevádzky väzenských zariadení. V rámci pracovísk vnútornej prevádzky ide o činnosti zabezpečujúce chod ústavov, napríklad práce v kuchyni, upratovacie práce či údržbárske práce. Zbor väzenskej a justičnej stráže má pre vytváranie pracovných príležitostí vybudované v rámci stredísk vedľajšieho hospodárstva aj vlastné výroby, napríklad kovovýrobu, drevovýrobu, textilnú výrobu, poľnohospodársku výrobu. 

Približne z troch štvrtín odsúdení pracujú na základe zmlúv, ktoré zbor uzatvára s fyzickými a právnickými osobami. Ide predovšetkým o poskytovanie jednoduchých pomocných prác, na ktoré nie sú potrebné veľké kvalifikačné predpoklady, napr. v stavebníctve, lesníctve, drevospracujúcom priemysle, poľnohospodárstve a ďalších odvetviach. Zvýšenie odmien obvinených a odsúdených sa takto premietne do kalkulácie cien výrobkov, prác a služieb. Dopad na zvýšené čerpanie prostriedkov štátneho rozpočtu na pracovné odmeny sa tak vykompenzuje zvýšením príjmov do štátneho rozpočtu. 

Po novom sa budú mesačné pracovné tarify pre obvinených a odsúdených začínať na sume 155,10 eur pre tých, ktorí sú zaradení v prvom pracovnom stupni, teda majú do päť rokov započítanej praxe a sú v prvej pracovnej triede. Maximálna mesačná tarifa bude 323,70 eur pre tých, ktorí sú v treťom pracovnom stupni, teda majú nad 10 rokov započítanej praxe a sú zaradení do štvrtej pracovnej triedy. Hodinová pracovná tarifa bude od 0,891 eura do 1,86 eura. K polovici decembra sa v slovenských ústavoch nachádzalo 9 921 väzňov. Ich reálna zamestnanosť presahuje 67 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies