Väzni budú voliť do prenosných volebných schránok

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 11:49 • 2 min
Väzni budú voliť do prenosných volebných schránok

LEOPOLDOV - Mesto Leopoldov nevytvorilo pre nadchádzajúce parlamentné voľby samostatný volebný okrsok v tunajšej väznici.

slovakia

left justify in out

Obvinení a odsúdení z Ústavu na výkon väzby a trestu odňatia slobody dostanú možnosť voliť do prenosnej schránky. Agentúru SITA o tom informovala primátorka Terézia Kavuliaková.


Obvinení a odsúdení musia mať vybavený hlasovací preukaz a nesmú mať prekážku v práve voliť. Prekážkou je podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva aj výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Za obzvlášť závažný je považovaný zločin, za ktorý Trestný zákon stanovuje trestnú sadzbu najmenej desať rokov väzenia. V praxi to znamená, že napríklad vrahovia v sobotu nebudú môcť v parlamentných voľbách odovzdať svoj hlas.


Do prenosnej urny budú môcť hlasovať aj väzni v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave. Okrem jedného, ktorý je obyvateľom obce, budú ďalší záujemcovia o voľby potrebovať hlasovací preukaz.
V Leopoldove bolo na konci minulého roka vo väzbe 278 obvinených a vo výkone trestu 1 140 odsúdených. V Hrnčiarovciach nad Parnou si trest odpykávalo 1 310 odsúdených.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona