Väznený radikál vypiekol z belgickými úradmi! Za mrežami sa oženil len preto, aby ho nemohli vyhostiť z krajiny

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 08:51 • 2 min
Väznený radikál vypiekol z belgickými úradmi! Za mrežami sa oženil len preto, aby ho nemohli vyhostiť z krajiny

BRUSEL - Väznený belgický islamistický radikál Fouad Belkacem sa oženil, hoci je za mrežami. Informovala o tom v pondelok agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Panuje podozrenie, či nevstúpil do manželského zväzku, aby zmaril snahu belgických úradov zbaviť ho občianstva a vyhostiť do rodného Maroka. Belkacem, ktorý si momentálne odpykáva 12-ročný trest za verbovanie bojovníkov do Sýrie, sa pred niekoľkými týždňami oženil so svojou dlhoročnou partnerkou. Belgická legislatíva umožňuje sobáš väzňa, ak má dlhý trest odňatia slobody.

 

Belgická justícia sa ale snaží Belkacema, ktorý má belgické aj marocké občianstvo, zbaviť toho prvého. Proces zbavenia občianstva spustila vlani. Prokuratúra argumentuje, že je "trvalou hrozbou pre verejnú bezpečnosť", preto v belgickej tlači zaznievajú otázky, či jeho sobáš nebol účelový. "So svojou ženou sa spoznal pred mnohými rokmi. Majú spolu tri deti. Pre poriadok - o sobáš požiadal ešte pred spustením procesu odňatia občianstva prokuratúrou," uviedla Belkacemova advokátka Liliane Verjauwová.

 

Právny expert Maxime Chomé pre agentúru Belga potvrdil, že sobáš by mohol Belkacema ochrániť pred odobratím belgického občianstva a vyhostením do Maroka. Odsúdený sa tiež bráni tým, že keby prišiel o občianstvo a bol by vydaný do Maroka, mohol by tam za svoje kritické protivládne názory čeliť trestnému stíhaniu, alebo by sa stal obeťou atentátu.

 

Belgický štátny tajomník pre migráciu a azyl Théo Francken povedal, že Belkacem nemal právo oženiť sa a naďalej trvá na tom, že by si mal odpykať svoj trest v Maroku. "Myslím si, že svadba nemala byť. Treba sa ale na celý prípad pozerať komplexne, je to citlivý prípad, čo ho robí ešte komplexnejším, ale som odhodlaný. Uvidíme," vyhlásil Francken.

 

Fouad Belkacem stál v minulosti na čele organizácie Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko), ktorá verbovala mladých bojovníkov do Sýrie. Súd ju vlani označil za teroristickú organizáciu snažiacu sa ozbrojeným bojom zvrhnúť demokraciu v Belgicku a založiť islamský štát.

 

Belkacem na výkon trestu nastúpil v roku 2015. V súčasnosti si ho odpykáva v špeciálnom krídle väznice pre teroristov v meste Hasselt na východe Belgicka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona