Väznený palestínsky novinár drží už 68. deň hladovku, môže kedykoľvek zomrieť

NETKY.SK • 26 Január 2016, 11:21 • 2 min
Väznený palestínsky novinár drží už 68. deň hladovku, môže kedykoľvek zomrieť

JERUZALEM - Zdravie palestínskeho novinára Muhammada al-Kika, ktorý sa v izraelskom väzení už 68. deň podrobuje protestnej hladovke, sa výrazne zhoršuje. Uviedol to dnes jeho právnik Džawád Búlus. Citovala ho agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Novinár leží podľa Búlusových slov spútaný na nemocničnej posteli, len veľmi ťažko rozpráva, ledva drží otvorené oči a "môže kedykoľvek zomrieť". Podľa hovorkyne nemocnie v severoizraelskom meste Afula sa však stav 33-ročného al-Kika v uplynulých dňoch nezhoršil.

 

Žurnalista sa rozhodol držať hladovku na protest proti šesťmesačnému trestu odňatia slobody, ktorý mu udelili v rámci tzv. administratívnej väzby. Toto opatrenie umožňuje v Izraeli zadržiavať osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby.

 

Izraelská tajná služba Šin Bet na margo prípadu uviedla, že al-Kik bol zapojený do teroristických aktivít militantného hnutia Hamas a administratívna väzba tak bola nutným opatrením.

Muhammad al-Kik je spravodajcom saudskoarabskej televízie al-Madžd. Zatkli ho 21. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona