Väznenú ukrajinskú pilotku Savčenkovú oficiálne obžalovali

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 06:32 • 2 min
Väznenú ukrajinskú pilotku Savčenkovú oficiálne obžalovali

MOSKVA - Ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú dnes ruské justičné orgány po deviatich mesiacoch väzby oficiálne obžalovali zo spoluúčasti na vražde a z ilegálneho vstupu na územie Ruskej federácie. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa ruských vyšetrovateľov Savčenková ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady. Samotné obvinenie priťažujú ešte podľa vyšetrovateľov "motivy politickej nenávisti".

 

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti. Ruské orgány činné v trestnom konaní tvrdia, že majú o vine Savčenkovej nespochybniteľné dôkazy vrátane jej osobných poznámok, mínometných črepín a satelitných záberov.

 

Savčenkovej právny zástupca dnes zopakoval, že jeho mandantka je za mrežami nevinne. Pilotka vstúpila na protest voči zadržiavaniu v Rusku opakovane do hladovky. Jej prepustenie žiadali ukrajinský prezident Petro Porošenko, Európska únia, ako aj viaceré ľudskoprávne organizácie.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred dvoma dňami pripustil, že na Savčenkovú by sa mohla vzťahovať amnestia. V rozhovore pre rozhlasové stanice Sputnik, Echo Moskvy a Govorit Moskva však upozornil, že v kauze musí najprv rozhodnúť súd. "Ak súd rozhodne, že je nevinná, nie je čo riešiť. Ak rozhodne, že je vinná, bude zrejme spadať pod amnestiu," vysvetlil Lavrov. Dodal, že by išlo o amnestiu na základe minských mierových protokolov, ktorá sa má vzťahovať na všetkých účastníkov udalostí na juhovýchode Ukrajiny.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies