Väznená ukrajinská pilotka Savčenková obnovila protestnú hladovku

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 18:48 • 2 min
Väznená ukrajinská pilotka Savčenková obnovila protestnú hladovku

MOSKVA - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorú od vlaňajšieho leta väznia v Rusku pre podozrenie z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK v Donbase, obnovila hladovku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Moskve jej advokát Mark Fejgin, podľa ktorého sa Savčenková naďalej dožaduje prepustenia na slobodu, uviedli agentúry TASS, DPA a MTI.
     

Pilotka 5. marca čiastočne prerušila protestnú hladovku, od začiatku ktorej vtedy uplynulo viac ako 80 dní.
     

Savčenkovú počas uplynulého víkendu navštívili vo väzení ukrajinskí lekári, ktorí jej neodporúčali pokračovať v hladovke a upozornili ju, že v opačnom prípade sa jej zdravotný stav môže prudko zhoršiť.

     

Pilotka však napriek tomu dnes už nejedla, vypila vodu a trocha nesladeného čaju.
     

Savčenková bola v čase úmrtia novinárov Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny, príslušníčkou dobrovoľníckeho práporu Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie. Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli.

     

Savčenkovej prepustenie žiada od Moskvy ukrajinské vedenie i vplyvní západní politici a ľudskoprávni aktivisti. Vo väzení sa ju tento týždeň chystá navštíviť aj predseda prezidentskej Rady pre ľudské práva Michal Fedotov s členkou rady Jelizavetou Glinkovou, informovala agentúra RIA Novosti.

     

Fedotov minulý štvrtok na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Savčenková dostáva vo vyšetrovacej väznici Matrosskaja tišina v moskovskom Lefortove päťkrát denne zriedený kurací bujón a prostriedok nutrizon na postupný návrat z hladovky k obvyklému režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies