Vážne chorý Hadžič sa dočasne vrátil domov z Haagu

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 16:07 • 2 min
Vážne chorý Hadžič sa dočasne vrátil domov z Haagu

BELEHRAD - Bývalý líder chorvátskych Srbov Goran Hadžič sa v stredu neskoro večer vrátil do rodného Srbska, keď lietadlo s ním pristálo na belehradskom letisku, odkiaľ ho previezli do jeho domovského mesta Novi Sad.

slovakia

left justify in out

Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) stíhaného Hadžiča totiž v utorok dočasne prepustili, keďže trpí rakovinou mozgu v poslednom štádiu. Po liečení sa však v máji musí vrátiť do väzenia v holandskom Haagu. Dovtedy bude mať prísny režim a nesmie sa kontaktovať s obeťami jeho údajných zločinov, so svedkami ani médiami. Podľa lekárov má 56-ročný Hadžič ešte 12 až 24 mesiacov života, pričom proces s ním preto nemohol pokračovať od októbra 2014.

 

Hadžič, ktorého zadržali v júli 2011, je obvinený v 14 bodoch vrátane spáchania zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov, vrážd stoviek ľudí a deportácií desiatok tisícov Chorvátov. Kým pred vypuknutím chorvátskej vojny o nezávislosť pracoval ako bežný skladník, v roku 1992 sa stal prezidentom Republiky Srbská Krajina, samozvaného odštiepeneckého štátu Srbov v Chorvátsku. Hadžiča označovali v tom čase za predĺženú ruku vtedajšieho juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča. Pripisujú mu okrem iného aj spoluzodpovednosť za obliehanie Vukovaru, ktoré sa do dejín bývalej Juhoslávie zapísalo ako jedna z najkrvavejších kapitol. 

 

ICTY nedávno prepustil aj vážne chorého srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja, ktorý je rovnako ako Hadžič obžalovaný z vážnych zločinov spáchaných počas juhoslovanských vojen. Jeho vyhlásenia a správanie po návrate do Srbska spôsobili vážne problémy vo vzťahoch medzi Srbskom a Chorvátskom. ICTY preto v marci vyzval na jeho návrat do Haagu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies