Väzňa z Guantánama poslali domov do Saudskej Arábie

NETKY.SK • 23 September 2015, 06:59 • 2 min
Väzňa z Guantánama poslali domov do Saudskej Arábie

MIAMI - Americké úrady prepustili z Guantánama saudskoarabského väzňa, ktorý roky držal protestnú hladovku za svoje oslobodenie. Informoval o tom v utorok Pentagón, ktorého oznámenie citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

O prepustení Abdala Rahmána Šalábího (39) rozhodla špecializovaná komisia, ktorá preveruje prípady desiatok väzňov zadržiavaných vo väzenskom tábore na Guantáname.

 

Spojené štáty ho poslali naspäť do domovskej Saudskej Arábie, kde má absolvovať vládny program zameraný na prevýchovu militantov. Po jeho ukončení budú jeho činnosť monitorovať tamojšie úrady.

 

Šalábí bol na Guantáname od januára 2002; previezli ho tam ako jedného z prvých väzňov a bol jedným z tamojších najvytrvalejších hladovkárov. Podľa jeho právnikov ho každodenne po dobu deviatich rokov nasilu kŕmili pomocou trubičky zavedenej do žalúdka.

 

Americké úrady tvrdili, že Šalábí bol telesným strážcom vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a že udržiaval kontakty s Chálidom Šajchom Muhammadom, údajným hlavným strojcom útokov z 11. septembra 2001. Nikdy však voči nemu nevzniesli oficiálnu obžalobu.

 

Vo väzenskom tábore na základni Guantánamo americká armáda stále zadržiava 114 väzňov, z ktorých 52 bolo už označených za vhodných na transfer. V roku 2005 žilo na Guantáname vyše 500 väzňov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies