Vážna situácia na ukrajinských hraniciach! Rusko opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku

NETKY.SK • 2 November 2021, 12:10 • 2 min
Vážna situácia na ukrajinských hraniciach! Rusko opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku

Nové komerčné satelitné snímky, urobené v pondelok, potvrdzujú nedávne správy o tom, že Rusko opäť zhromažďuje jednotky a vojenské vybavenie na hraniciach s Ukrajinou po rozsiahlom nahromadení na jar tohto roku.

slovakia

left justify in out

Nové snímky od spoločnosti Maxar Technologies ukázali nahromadenie obrnených jednotiek, tankov a samohybného delostrelectva spolu s pozemnými jednotkami pri ruskom meste Yelnya blízko hraníc s Bieloruskom. K jednotkám, ktoré sa začali sťahovať koncom septembra z iných oblastí Ruska, kde bežne sídlia, patrí elitná tanková armáda.

 

img

 

Medzitým bolo vybavenie ruskej 4. tankovej divízie presunuté do oblastí okolo Brjanska a Kurska blízko severnej hranice Ukrajiny. Jednotky sú vybavené hlavnými bojovými tankami T-80U a samohybným delostrelectvom.  

 

Napätie medzi Moskvou a Západom sa za posledných niekoľko mesiacov zvyšovalo, keďže ruský prezident Vladimir Putin si bral diskusie o možnom vstupe Ukrajiny a Gruzínska do NATO možno až priliš osobne.

 

img

 

Obe krajiny navštívil minister obrany Lloyd Austin. Počas pobytu v Kyjeve sa Austina pýtali na snahu Ukrajiny vstúpiť do NATO. Povedal, že Ukrajina „má právo rozhodovať o svojej vlastnej budúcej zahraničnej politike“ a USA „budú naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby podporili úsilie Ukrajiny o rozvoj schopnosti brániť sa".

 

img

 

O niekoľko dní neskôr Putin odpovedal počas prejavu v Soči, v ktorom varoval, že „formálne členstvo v NATO sa nemusí nikdy uskutočniť“ pre Ukrajinu, „ale vojenská expanzia na území už prebieha, a to skutočne predstavuje hrozbu pre Ruskú federáciu. sú si toho vedomí".

 

The Washington Post prvýkrát informoval o nahromadení jednotiek v sobotu. Spomínal satelitné fotografie, ale nezverejnil ich. Agentúra Reuters neskôr citovala ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré poprelo túto správu s tým, že od pondelka „nebol zaznamenaný presun ďalších ruských vojakov, zbraní a vybavenia na ukrajinskú hranicu“.

 

Nahromadenie ruských jednotiek na hraniciach Ukrajiny túto jar vyvolalo obavy v hlavnom meste Ukrajiny a vo Washingtone. Administratíva dala dohromady balík pomoci pre krajinu, ale keď sa blížilo stretnutie prezidenta Joe Bidena a Putina, rozhodla sa ho neposlať. Niektoré z týchto ruských síl sa neskôr vrátili na svoje základne, ale veľkú časť svojho vybavenia zanechali v odstavných oblastiach.

 

"Sme si vedomí verejných správ o nezvyčajnej ruskej vojenskej aktivite v blízkosti Ukrajiny, ale nemôžeme hovoriť o ruských zámeroch," povedal hovorca Pentagonu podplukovník Anton Semelroth. 

 

"Pokračujeme v podpore deeskalácie napätia v regióne a diplomatického riešenia konfliktu na východe Ukrajiny. Ako sme už povedali, naša podpora suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny je neochvejná."

 

V rámci prejavu podpory sa Biden koncom leta stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

img

 

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok povedal, že Bidenova administratíva bude "situáciu naďalej pozorne sledovať“.

 

Prečítajte si: Rusko reagovalo na plány NATO vytvoriť vojenské základne v Čiernom mori

 

Rusko sa tiež dostalo do diplomatickej konfrontácie s NATO. Aliancia vyhostila osem ruských diplomatov, ktorých označila za špiónov, a to v týždňoch pred výročnou konferenciou ministrov obrany NATO.

 

img

 

"Existujú rôzne spôsoby, akými Rusko zasahuje do našich susedov, a my sme skutočne mimoriadne znepokojení," povedala v pondelok počas návštevy Washingtonu Nathalie Loiseauová, poslankyňa Európskeho parlamentu a šéfka podvýboru pre bezpečnosť a obranu. "Európania budú vždy vnímať ruskú hrozbu ako veľmi bezprostrednú hrozbu pre náš kontinent."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies