Väzenstvo dosiahlo v minulom roku rekordné príjmy

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 11:16 • 2 min
Väzenstvo dosiahlo v minulom roku rekordné príjmy

BRATISLAVA – Väzenstvo dosiahlo v minulom roku rekordné príjmy, do práce bolo zaradených najviac obvinených a odsúdených v celej novodobej histórii Slovenska. Rekordné príjmy väzenstva dosiahli 15,3 milióna eur, čo predstavuje 117,39 percenta plánovaného stavu.

slovakia

left justify in out

Na tomto výsledku sa rozhodujúcou mierou podieľali príjmy zo zamestnávania odsúdených v ústavoch, ale aj príjmy z úhrad pohľadávok. Konštatuje to správa o plnení minuloročných úloh vyplývajúcich z Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020, ktorú dnes prerokovala vláda. Výdavky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) boli 147,1 milióna eur. Na bežné výdavky išlo 143,1 milióna eur (z toho mzdy, platy a služobné príjmy 69,7 mil. eur).

Vlani bolo do práce priemerne denne zaradených 4 384 obvinených a odsúdených, čo je o 207 osôb viac oproti predchádzajúcemu roku. Zamestnanosť dosiahla 63,77 percenta, teda o 1,82 percenta viac ako rok predtým, pribudli aj nové príležitosti zamestnávať väzňov. V ružomberskej väznici koncom roka 2011 zriadili výrobné stredisko šitia. Od začiatku roka 2012 tam šijú odevy pre odsúdených a obvinených ako aj niektoré súčasti výstroja väzenskej stráže. Podobnú prevádzku vedľajšieho hospodárstva koncom minulého roka zriadili aj v Košiciach. 

ZVJS zabezpečoval výkon väzby a trestu odňatia slobody v 18 väzenských zariadeniach s celkovou kapacitou 10 725 miest (na výkon väzby 1 980 miest a na výkon trestu 8 745 miest), počas minulého roka sa toto číslo zvýšilo na 10 822 miest. Tri miesta pribudli pre väzobne stíhaných, konkrétne v košickom ústave. Pre odsúdených pribudlo 39 miest v košickom väzení, ďalších 19 v ústave Košice - Šaca, v Nitre 24 a Sučanoch 12 miest. 

Na konci roka 2012 bolo vo väzeniach 10 850 osôb. To predstavuje medziročný nárast o 325 osôb. Ubytovacie kapacity najvýraznejšie prekročili v ústavoch s minimálnym stupňom stráženia, konkrétne v Dubnici nad Váhom (128 %), Košiciach – Šaci (126 %), Hrnčiarovciach nad Parnou (116 %). Stalo sa to aj vo väzeniach so stredným stupňom stráženia v ústavoch Levoča (ženy 124 %), Želiezovce (108 %), Banská Bystrica – Kráľová (104 %) . 

ZVJS vlani sfinalizoval zmluvu s ministerstvom vnútra na zavedenie aplikácie informačného systému Registra obyvateľov vo väzenských zariadeniach. Má slúžiť na lustráciu a identifikáciu osôb prijímaných do výkonu väzby a trestu ako aj ľudí vstupujúcich do ústavov zboru. Pokračovala digitalizácia 250 tisíc evidenčných štítkov obvinených a odsúdených - pracovisko centrálnej evidencie väzňov bude mať jednoduchý prístup ku všetkým aktuálnym aj archívnym údajom o väznených osobách. 

Zbor by mal dostať v rokoch 2012 -2013 tritisíc nových pištolí a samopaly, ale zatiaľ sa tak nestalo. Vlani sa nepodarilo naplniť zámer zvýšiť lôžkovú kapacitu nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne minimálne na 210 lôžok a zriadiť oddelenie dlhodobo chorých s minimálnou kapacitou 30 lôžok. Stavebnými úpravami kapacitu zvýšili o 17 miest na 165 lôžok. „Ďalšie zvýšenie lôžkovej kapacity je možné presunutím jedného špecializovaného oddielu pre chronicky chorých z priestorov nemocnice do iného ústavu alebo zabezpečovaním vnútornej prevádzky ústavu prostredníctvom odsúdených ubytovaných mimo nemocnice,“ píše sa v správe. 

V roku 2012 zabezpečili vypracovanie stavebných zámerov na zmiernenie nedostatočnej ubytovacej kapacity väzníc, konkrétne na prístavbu a nadstavbu v ústave Košice – Šaca, rekonštrukciu objektov a signálno-bezpečnostnej techniky ústavu Dubnica nad Váhom a rekonštrukciu objektu ubytovne ústavu Leopoldov. Návrhy na udelenie súhlasu so začatím obstarávania stavieb v Košiciach-Šaci a Dubnica nad Váhom predložili v novembri vláde, ktorá rokovania o nich prerušila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies