Väzenská stráž bude môcť využívať aj špeciálne strelivo

NETKY.SK • 18 Október 2013, 11:46 • 2 min
Väzenská stráž bude môcť využívať aj špeciálne strelivo

BRATISLAVA – Repertoár donucovacích prostriedkov, ktoré môžu využívať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), sa rozšíri o obranný štít, špeciálne strelivo a prostriedky na zamedzenie priestorovej orientácie alebo na utajenie fyzickej identity obvineného alebo odsúdeného.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o ZVJS z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú dnes schválil parlament. V zahraničí zvyknú nasadzovať odsúdeným alebo väzobne stíhaným nepriehľadné okuliare, ak si situácia vyžaduje vyššie bezpečnostné opatrenia. Na maskovanie identity je to zas kukla.

Podmienky a rozsah použitia donucovacích prostriedkov príslušníkmi zboru sú obdobné ako u policajtov. Doteraz zákonom vymenované predvádzacie retiazky, spútavacie retiazky, putá, spútavací opasok, spútavacie popruhy a po novom aj prostriedok na zamedzenie priestorovej orientácie alebo na utajenie fyzickej identity môže príslušník zboru použiť aj preventívne. Tieto donucovacie prostriedky obmedzia pohyb, takže poslúžia na predchádzanie protiprávneho konania. O použití však vopred musí rozhodnúť riaditeľ ústavu alebo ním určený príslušník zboru. Rozšíri sa možnosť použiť spomínané donucovacie prostriedky aj v prípade eskorty alebo pri predvádzaní obvineného alebo odsúdeného alebo dodávaní osôb na výkon ochranných opatrení. O použití ostatných donucovacích prostriedkoch rozhoduje príslušník zboru podľa konkrétnej situácie pri vykonávaní služobného zákroku. 

Zákon počíta aj s možnosťou použiť špeciálne strelivo. Gumové projektily by mohol príslušník ZVJS využiť v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi, teda ak nie sú podmienky na použitie zbrane, na zaistenie vlastnej či cudzej bezpečnosti a ak vyzvaná osoba neupustí od útoku. Okrem toho by sa toto oprávnenie vzťahovalo aj na prípady, keď nemožno inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu služobného zákroku. 

Projektily naplnené značkovacím farbivom by pomohli označiť iniciátorov útoku alebo iného protiprávneho konania. Projektily naplnené slzotvornou látkou by zas využili na rozptýlenie neoprávnene zhromaždených obvinených alebo odsúdených, ktorí odmietajú plniť pokyny príslušníkov zboru, porušujú ústavný poriadok a odmietajú sa rozísť. Oprávnenie využiť ich by sa vzťahovalo aj na prípady, ak sa osoba, proti ktorej zákrok smeruje, na výzvu nevzdá alebo sa zdráha opustiť úkryt alebo ak nemožno inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu služobného 

Dôležitou zmenou je rozšírenie oprávnení zboru o možnosť používať obrazové záznamy alebo zvukové záznamy vytvorené zborom na zabezpečenie dôkazných prostriedkov v konaní o trestných činoch, priestupkoch, v disciplinárnom konaní voči obvineným, odsúdeným alebo príslušníkom zboru a pri porušení pracovnej disciplíny zamestnancov zboru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies