Väzenie za vlámanie do domu europoslanca Maňku

NETKY.SK • 5 November 2014, 16:54 • 2 min
Väzenie za vlámanie do domu europoslanca Maňku

BANSKÁ BYSTRICA - Súhrnný trest šesť rokov odňatia slobody nepodmienečne za opakované krádeže a iné skutky potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 29-ročného taxikára Jána Pinku z Lučenca.

slovakia

left justify in out

Taxikára uznali za vinného z troch krádeží vlámaním do rodinných domov europoslanca Vladimíra Maňku vo Zvolene a ďalších dvoch rodín v Rimavskej Sobote a vo Fiľakove, ktorým spôsobil škodu vyše 22-tisíc eur.


Pinka spáchal vlámania vo februári a marci 2013. Europoslancov dom vo Zvolene atakoval 15. februára v čase, keď majitelia boli v divadle. Ukradol šperky v hodnote viac ako desaťtisíc eur a na zariadení domu spôsobil škodu 4 600 eur. O dva týždne vnikol do domu manželov v Rimavskej Sobote. Ukradol hotovosť štyristo eur a na zariadení domu spôsobil škodu vyše 2 800 eur. Vo Fiľakove sa do rodinného domu istej inžinierky vlámal počas veľkonočných sviatkov, keď majiteľka bola s priateľom na chate. Ukradol šperky za tritisíc eur a na zariadení domu spôsobil škodu bezmála 1 600 eur. 


V minulosti za krádeže už trestaný taxikár najprv chcel ísť na dohodu o vine a treste. Odmietol, keď zistil, že mu hrozí vysoký trest a na súde spáchanie všetkých skutkov poprel. Usvedčili ho trasologické, pachové a biologické stopy, identické na všetkých troch miestach činu. Pritom vlamač mal na rukách textilné rukavice a na teniskách natiahnuté textilné návleky. Medzi dôkazmi je i letecká snímka domu europoslanca a miesta, na ktorom stálo auto taxikára a ku ktorému viedla jeho pachová stopa. Polohu auta a čas zhodný s vlámaním označili policajti i na základe súradníc GPS. K usvedčujúcim dôkazom z Rimavskej Soboty patria tiež súradnice GPS o polohe auta a výpis z telefonických hovorov, ktoré Pinka uskutočnil z miesta činu. Vlámania spáchal Pinka s pomocou áut, ktoré mal požičané od istej banskobystrickej firmy v inkriminovanom čase. 


Okresný súd vo Zvolene nemal žiadne pochybnosti o vine Jána Pinku a za zločin krádeže, prečin porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci mu uložil súhrnný trest odňatia slobody na šesť rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň ho zaviazal nahradiť spôsobenú škodu okradnutým rodinám a poisťovni. 


Taxikár sa proti tomu odvolal, ale krajský súd označil prvostupňový verdikt za správny a odvolanie zamietol. Pretože Pinka na verejné zasadnutie neprišiel, predseda senátu vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona