Väzenie za šoférovanie napriek zákazu pre invalidného dôchodcu

NETKY.SK • 8 November 2016, 16:49 • 2 min
Väzenie za šoférovanie napriek zákazu pre invalidného dôchodcu

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vyhovel prokurátorovi a poslal na pol roka do väzenia 40-ročného invalidného dôchodcu Róberta Mikušinca z tohto mesta. Mikušinec spáchal prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia, pretože šoféroval napriek zákazu, ktorý mu súd uložil pred dvoma rokmi za jazdu pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

Prvostupňový súd Mikušincovi za marenie výkonu vymeral peňažný trest 1 200 eur. Prokurátor však požadoval nepodmienečný trest odňatia slobody, pretože u obžalovaného nešlo o prvé zlyhanie ako vodiča. Odvolací súd prokurátorovi vyhovel a peňažný trest zmenil na šesť mesiacov odňatia slobody nepodmienečne. Delikvent Mikušinec sa na odvolacom konaní ospravedlnil.


Mikušinec jazdil na Škode Superb 11. mája 2015 na ceste od Brusna na Brezno, keď ho pri križovatke do obce Pohronský Bukovec zastavili policajti. Tí pri kontrole zistili, že Mikušinec jazdí napriek rozhodnutiu krajského súdu z novembra 2014 o zákaze sedem rokov viesť motorové vozidlá. Mikušinec tým spáchal prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Prvostupňový súd mu za to uložil peňažný trest 1 200 eur a zákaz šoférovania na štyri roky. Zohľadnil pritom zdravotné problémy, ktoré nastali u Mikušinca po poranení mozgu pri dopravnej nehode v minulosti.

 

Prokurátor však s peňažným trestom nesúhlasil, pretože Mikušinec sa opakovane previnil voči dopravným predpisom vrátane požitia alkoholu. Odvolací súd mu vyhovel a Mikušinca poslal do väzenia na pol roka.


Predchádzajúce porušenie zákona spáchal Mikušinec ako vodič Škody Superb večer 19. júna 2012 na Mičinskej ceste v Banskej Bystrici. Policajti ho kontrolovali krátko po tom, ako odišiel z blízkeho reštauračného zariadenia a v dychu mu namerali vyše 1,2 promile. Mikušinec sa bránil, že auto viedla priateľka Eva, ale policajti videli, kto sedel za volantom. Po kontrole, pri ktorej „fúkala“ i Eva, šli obaja na políciu. Tam Eva potvrdila, že auto viedol Mikušinec. Neskôr svoje tvrdenie zmenila a k šoférovaniu sa priznala, hoci v tom čase bola iba žiačkou autoškoly. Mikušinec popieral, pretože mu hrozil doživotný zákaz šoférovania, keďže v minulosti už bol dva razy za alkohol odsúdený.


Okresný súd v Banskej Bystrici Mikušinca vtedy odsúdil na päť mesiacov odňatia slobody podmienečne a na päť rokov mu zakázal viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu. Aplikáciu ustanovenia o doživotnom zákaze šoférovania v zmysle zákona trikrát a dosť odmietol. Podľa prvostupňového súdu by pre Mikušinca bol doživotný trest neprimerane prísny vzhľadom na odstup času od prvého odsúdenia v roku 1999 i na jeho invaliditu.


Voči prvostupňovému rozsudku sa odvolal prokurátor i obžalovaný invalidný dôchodca. Žalobca požadoval uložiť doživotný zákaz šoférovania, Mikušinec zase chcel, aby ho odvolací súd oslobodil, alebo prípadne zmiernil trest zákazu činnosti. Dôvodil to aj tým, že má otca vo vysokom veku, ktorého vozí na rôzne lekárske ošetrenia. Auto tiež potrebuje v súvislosti s činnosťou chránenej dielne.


Odvolací senát vtedy čiastočne vyhovel prokurátorovi a trest zákazu činnosti šoférovania sprísnil Mikušincovi z päť na sedem rokov. Mikušincovo odvolanie zamietol. Priťažilo mu, že doteraz bol ako vodič dva razy potrestaný zákazom činnosti a mal viacero priestupkov voči pravidlám cestnej premávky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies