Väzenie v Justičnom paláci zrekonštruujú za takmer 20 miliónov

NETKY.SK • 14 August 2013, 11:42 • 2 min
Väzenie v Justičnom paláci zrekonštruujú za takmer 20 miliónov

BRATISLAVA – Vláda dnes odsúhlasila rezortu spravodlivosti, aby sa začalo obstarávanie rekonštrukcie bratislavského ústavu na výkon väzby, ktorý je súčasťou Justičného paláca.

slovakia

left justify in out

Stavebné úpravy a signálno-bezpečnostná technika by mali vyjsť na 19,96 milióna eur. Do tohto ústavu umiestňujú obvinených, ktorých na základe rozhodnutia súdu stíhajú väzobne. Okrem toho sú tam aj odsúdení, ktorým súdy vymerali tresty vo väzení so stredným stupňom stráženia. Títo zabezpečujú vnútornú prevádzku ústavu. V ústave sú aj odsúdení v minimálnom stupni stráženia, ktorí sú zaradení v otvorenom oddelení.

Budovu ústavu v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto postavili v rokoch 1934 až 1936, od začiatku slúžila na účely vyšetrovacej väzby. Umiestnili ju v zadnom trakte Justičného paláca podľa pensylvánsko-panoptického vzoru tak, že chodby na všetkých troch poschodiach smerujú z kruhovej centrály lúčovito do kríža k celám. Pôvodne mal ústav kapacitu 300 osôb. Terajšia kapacita je 604 miest. 

V uplynulých rokoch priestory ústavu postupne čiastočne rekonštruovali, modernizovali a novou výstavbou aj rozšírili. Najväčšie zmeny sa uskutočnili v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Správa ústavu sa premiestnila do novej administratívno-správnej budovy. Doplnkovou výstavbou s prístavbami sa celý areál uzatvoril. V roku 2007 zo sídla ústavu na Chorvátskej ulici presťahovali Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na Šagátovu ulicu. Uvoľnené priestory po stavebných úpravách využili na zriadenie Otvoreného oddelenia pre výkon trestu odňatia slobody s kapacitou 131 osôb. 

Dôvodom navrhovanej rekonštrukcie ústavu je nevyhovujúci stavebno-technický stav. Objekty v areáli sú v nepretržitej prevádzke viac ako 80 rokov. Zlepšia sa ubytovacie a hygienické podmienky väznených osôb. Cely budú riešené tak, aby čistá úžitková plocha na jedného väzňa bola minimálne štyri metre štvorcové. 

Vo väzení sú potrebné čiastočné dispozičné úpravy, musia vymeniť všetky rozvody energií a médií, zatepliť objekt a vymeniť všetky výplne stavebných otvorov tak, aby opäť mohli byť využívané pre daný účel. „Bez týchto nutných rekonštrukčných prác objekt nemôže vyhovujúco plniť svoju funkciu,“ píše sa v materiáli. Súčasťou rekonštrukcie objektu je aj nadstavba vychádzkových dvorcov a nevyhnutná rekonštrukcia zastaranej signálno-bezpečnostnej techniky a ostatných bezpečnostných prvkov. 

Rekonštrukcia sa má uskutočniť na etapy, aby nebol narušený chod ústavu. Zo spomínaných nákladov by malo ísť na aktualizáciu projektu 99,48 tisíca eur, na stavebnú časť 13,99 milióna eur a na systém signálno-bezpečnostnej techniky 5,87 milióna eur. Peniaze na aktualizáciu projektovej dokumentácie a na uskutočnenie stavebnej časti sú rozpočtované v rozpočte kapitálových výdavkov ministerstva spravodlivosti v programe Väzenstvo na rok 2013. Ďalšie financovanie bude riešené v návrhu rozpočtu kapitoly a väzenstva v Návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 a prípadne aj v ďalšom období. Zhotoviteľa diela vyberie generálne riaditeľstvo ZVJS verejným obstarávaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona