Väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi sa nepretrhnú

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:20 • 2 min
Väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi sa nepretrhnú

BRATISLAVA – Väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi sa nepretrhnú. Parlament dnes zamietol novelu školského zákona, v ktorej poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik navrhovali, aby o udelení odporúčania na oslobodenie detí od povinnosti dochádzať do školy rozhodovali posudkoví lekári a nie všeobecní, ako je to teraz.

slovakia

left justify in out

„Dôvodom predloženia návrhu je snaha pretrhnúť lokálne väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi, ktorí majú záujem na oslobodení ich detí od povinnosti dochádzať do školy,“ vysvetľovali poslanci za liberálov. Najmä v menších obciach, kde je všeobecný lekár viac vtiahnutý do života obyvateľov, je podľa nich ťažšie odmietnuť ústretovosť vo vzťahu k rodičovi, ktorý má záujem na oslobodení dieťaťa od povinnosti dochádzať do školy, napríklad z dôvodu, že pri neplnení povinnej školskej dochádzky mu vznikajú problémy pri vyplácaní štátnych sociálnych dávok. „Keďže sieť posudkových lekárov je podstatne redšia než sieť všeobecných lekárov, v prípade prijatia tohto návrhu dôjde k pretrhnutiu lokálnych väzieb a tým aj k vyššej objektivite pri vydávaní lekárskych odporúčaní,“ argumentovali Nicholsonová a Martin Poliačik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona