Vatikánsky súd odsúdil bývalého riaditeľa detskej nemocnice na rok podmienečne

NETKY.SK • 14 Október 2017, 16:53 • 2 min
Vatikánsky súd odsúdil bývalého riaditeľa detskej nemocnice na rok podmienečne

VATIKÁN - Vatikánsky súd odsúdil dnes bývalého riaditeľa vatikánskej detskej nemocnice Giuseppeho Profitiho za zneužitie úradnej moci na rok väzenia podmienečne.

slovakia

left justify in out

Obvinenie sa týkalo použitia približne 420.000 eur z nadačných prostriedkov nemocnice na rekonštrukciu luxusného apartmánu kardinála Bertoneho, ktorý v rokoch 2002-06 zastával funkciu janovského arcibiskupa a bol aj štátnym sekretárom Vatikánu.

 

Pôvodne Profitiho obvinili zo sprenevery, ale súd ho odsúdil za menej závažné zneužitie úradnej moci po tom, ako obhajoba argumentovala, že peniaze mali byť využité ako investícia v prospech nemocnice. Podľa obhajcu Profiti zamýšľal využiť Bertoneho apartmán na akcie s cieľom získať finančné prostriedky pre nemocnicu.

 

Trojčlenný tribunál oslobodil Massima Spinu, bývalého finančného riaditeľa vatikánskej detskej nemocnice Bambino Gesu. Agentúra AP pripomína, že ani kardinál Bertone, ktorý mal prospech z rekonštrukcie, a ani dodávateľ, ktorému sa očividne zaplatilo za prácu dvakrát, neboli obvinení. Od nástupu pápeža Františka do funkcie sa hlava katolíckej cirkvi intenzívne usiluje postupovať proti dlhodobo netransparentným finančným transakciám v Svätej stolici.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies