Vatikánske noviny: Mníšky často pracujú za otrockých podmienok

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 07:01 • 2 min
Vatikánske noviny: Mníšky často pracujú za otrockých podmienok

VATIKÁN - Príliš mnoho mníšok, ktoré pre kardinálov, biskupov a miestne farnosti vykonávajú domáce práce alebo iné nekvalifikované činnosti, pracuje za otrockých podmienok. Uviedli to vo štvrtok vatikánske noviny Osservatore Romano.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA pripomína, že táto správa prichádza v reakcii na množiace sa obvinenia zo sexuálneho obťažovania, ktoré sa najskôr vzniesli voči americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, čo vyústilo do rozsiahlej celosvetovej kampane za práva žien, známej pod označením #MeToo.

 

Niektoré mníšky, aby pripravili raňajky pre kňazov, vstávajú za úsvitu, a idú spať až vtedy, keď "prichystajú večeru, poupratujú dom, operú a ožehlia bielizeň," napísali vatikánske noviny citujúc sestru Máriu - mníšku, ktorá počula množstvo takýchto príbehov.

 

"V rámci tohto druhu 'služby' mníšky nemajú žiadnu fixnú alebo regulovanú pracovnú dobu, na rozdiel od svetských (zamestnancov), a ich plat je ľubovoľný, často veľmi nízky," dodala mníška.

 

Ďalšia mníška, sestra Paula, pre príslušné noviny uviedla, že schopnosti a ambície mníšok sa často ignorujú. "Stretla som mníšky s postgraduálnym titulom z teológie, ktoré z dňa na deň poslali variť alebo umývať riad," dodala.

 

"Bohužiaľ, v pozadí tohto všetkého je stále presvedčenie, že ženy majú menšiu hodnotu ako muži. V cirkvi kňaz znamená všetko, kým mníška nič," dodala setra Paula.

 

Článok venujúci sa tejto téme vyšiel v ženskom magazíne, ktorý každý mesiac vychádza ako príloha Osservatore Romano.

 

Pápež František sľubuje, že v katolíckej cirkvi dá ženám viac priestoru. Ustanovil napríklad komisiu, ktorá má skúmať rolu žien v prvotnej cirkvi a možnosť zavedenia diakonátu žien. Pápež však nespomenul možnosť, že by ženy v budúcnosti mohli pôsobiť aj v kňazskej službe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies