Vatikánska farnosť sv. Anny sa bude starať o rodinu sýrskych kresťanov

NETKY.SK • 18 September 2015, 14:08 • 2 min
Vatikánska farnosť sv. Anny sa bude starať o rodinu sýrskych kresťanov

VATIKÁN - Vatikánska farnosť sv. Anny sa ujíma štvorčlennej rodiny, ktorá ušla do Európy pred vojnou v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Vatikánu. Rodičia s dvoma deťmi pochádzajú z Damasku a sú príslušníkmi melchitskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorá má veľmi tesné vzťahy s rímskokatolíckou cirkvou.

slovakia

left justify in out

Vatikán v dnešnom vyhlásení spresnil, že rodina pricestovala do Talianska 6. septembra - práve v deň, keď pápež František vyzval európske farnosti, aby otvorili svoje dvere a prijali utečencov. Štvorica Sýrčanov už požiadala o udelenie azylu. Keďže v súlade so zákonom uchádzači o azyl šesť mesiacov po podaní žiadosť nesmú pracovať, o rodinu sa bude starať farnosť sv. Anny. Bližšie informácie o rodine a jej ďalšom osude Vatikán neuviedol, ale predpokladá sa, že ubytovanie im poskytne druhá vatikánska farnosť pri Bazilike sv. Petra.


V reakcii na prílev migrantov z Blízkeho východu, Ázie i Afriky pápež František začiatkom septembra vyzval európske katolícke farnosti, aby každá na znak solidarity prijala jednu rodinu utečencov. Veriaci na jeho výzvu reagovali rôzne: niektorí sa snažia pomáhať, iní farníci striktne odmietli myšlienku, že by mali prijať moslimov. Reuters v tejto súvislosti pripomína prípad zo Slovenska, keď mnísi z jednej z dedín museli pre odpor miestnych obyvateľov stiahnuť svoju ponuku, že ubytujú sýrskych kresťanov na úteku.


Veľká väčšina utečencov zo Sýrie sú moslimovia, ale malú časť z nich tvoria aj príslušníci tamojšej kresťanskej komunity, ktorá patrí k najstarším na svete a pred vypuknutím protivládnych protestov a následnej občianskej vojny v Sýrii sa k nej hlásilo asi desať percent obyvateľstva Sýrie. Podľa štatistiky z roku 2010 žilo v Damasku 150.000 príslušníkov melchitskej gréckokatolíckej cirkvi. Nie je známe, koľko z nich v meste zostalo.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies