Vatikánska banka zmrazila financie obvineného monsignora Scarana

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 14:07 • 2 min
Vatikánska banka zmrazila financie obvineného monsignora Scarana

VATIKÁN - Vatikán dnes oznámil, že zmrazil majetok monsignora Nunzia Scarana, ktorého zatkli v súvislosti s pokusom prepašovať do Talianska zo Švajčiarska 20 miliónov eur. Svätá stolica zároveň varovala, že vyšetrovanie sa môže rozšíriť aj na ďalších ľudí, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hlavný vatikánsky prokurátor zmrazil Scaranove účty vo Vatikánskej banke. Monsignora zatkli talianske orgány 28. júna na základe obvinení z korupcie a očierňovania - údajne plánoval prepašovať milióny eur do Talianska súkromným lietadlom, aby ich nemusel prihlásiť colníkom. Sudca odmietol udeliť Scaranovi domáce väzenie.

Vatikán v dnešnom vyhlásení uviedol, že jeho vyšetrovanie Scarana iniciovalo niekoľko podozrivých transakcií, na ktoré ho upozornila vatikánska finančná dozorná agentúra. "Môže sa rozšíriť na ďalšie osoby," dodal.

Tri dni po zatknutí Scarana (61), ktorý je predmetom dvoch separátnych vyšetrovaní talianskej prokuratúry, rezignovali riaditeľ Vatikánskej banky Paolo Cipriani a jeho zástupca Massimo Tulli.

Scarano, duchovný z južného Talianska, pracoval dlhé roky ako hlavný účtovník vatikánskej centrálnej banky APSA a polícia ho vyšetruje tiež pre sériu podozrivých transakcií, medziiným pre prepieranie radu šekov označovaných za dary cirkvi vo Vatikánskej banke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies