Vatikánska banka zaznamenala vlani prudký nárast zisku

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 15:06 • 2 min
Vatikánska banka zaznamenala vlani prudký nárast zisku

VATIKÁN - Vatikánska banka sa v minulom roku zotavila zo straty z obchodovania, vďaka čomu jej zisk vzrástol na viac ako 20-násobok zisku v roku 2013. Pokračuje aj proces reforiem, ktorý jej má pomôcť očistiť sa od škandalóznej minulosti. Talianske úrady totiž vyšetrovali bývalého guvernéra banky Ettora Gottiho Tedeschiho pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vatikánska banka s oficiálnym názvom Ústav pre náboženské práce (Instituto per le Opere di Religione, IOR) dosiahla za rok 2014 zisk 69,3 milióna eur, čo je prudký nárast v porovnaní so ziskom 2,9 milióna eur v roku 2013.

 

Z toho čistý príjem banky z obchodovania vyskočil vlani na 36,7 milióna eur, zatiaľ čo v roku 2013 vykázala obchodná divízia stratu 16,5 milióna eur v dôsledku straty z investícií a tiež pre pokles hodnoty zlata, ktoré vlastní.

K vlaňajšiemu prudkému zvýšeniu zisku pomohla IOR aj redukcia prevádzkových nákladov. V roku 2013 sa totiž prevádzkové náklady vatikánskej banky zvýšili zhruba o 8 miliónov eur, pretože si musela najať poradcov, aby je pomohli preskúmať klientsku základňu a zosúladiť vedenie klientskych účtov s predpismi namierenými proti praniu špinavých peňazí.

 

Výsledkom rozsiahlej revízie bolo zrušenie až 4614 účtov. Išlo buď o spiace účty, alebo o účty klientov, ktorí nespĺňali pravidlá pre otvorenie účtu vo vatikánskej banke.

 

Súčasný prezident banky Jean-Baptiste de Franssu po zverejnení výsledkov za minulý rok uviedol, že banka sa teraz sústredí na zlepšenie služieb pre zvyšných 15.181 klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies