Vatikán zverejnil program nadchádzajúcej návštevy pápeža Františka v Egypte

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 18:25 • 2 min
Vatikán zverejnil program nadchádzajúcej návštevy pápeža Františka v Egypte

RÍM - Pápež František bude počas plánovanej dvojdňovej návštevy Egypta koncom apríla hovoriť o medzináboženskom dialógu a mieri. V programe má vystúpenie na medzinárodnej mierovej konferencii na univerzite al-Azhar v Káhire, informoval dnes Vatikán.

slovakia

left justify in out

Po príchode do Káhiry v piatok 28. apríla sa pápež najskôr stretne s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a potom s veľkým imámom renomovanej káhirskej univerzity al-Azhar, Ahmadom at-Tajíbom. A mal by mať tiež schôdzku s hlavou koptskej pravoslávnej cirkvi, pápežom Tawadrosom II.

V sobotu 29. apríla bude pápež slúžiť omšu a pred návratom do Ríma poobeduje s egyptskými biskupmi.

Vlani v máji uskutočnil at-Tajíb bezprecedentnú návštevu Vatikánu, kde sa stretol s pápežom Františkom. Táto návšteva ukončila roky napätých vzťahov medzi najrešpektovanejšou ustanovizňou sunnitského islamu a Vatikánom.

Univerzita al-Azhar prerušila medzináboženský dialóg s Vatikánom v roku 2011 na protest proti výzve predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI., aby blízkovýchodné vlády prijali "účinné opatrenia na ochranu náboženských menšín".

Sísí, ktorý v roku 2013 zvrhol islamistického prezidenta Muhammada Mursího, si predchádza kresťanskú menšinu v Egypte nevídanou mierou, napísala agentúra DPA. Počas vianočnej omše v uplynulých troch rokoch vždy navštívil hlavnú pravoslávnu katedrálu.

Islam je v Egypte štátnym náboženstvom. Približne desať percent populácie Egypta - teda asi 90 miliónov ľudí - sú koptskí kresťania, ktorých vodcom je pápež Tawadros II. sídliaci v Alexandrii.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies