Vatikán žiada, aby sa vyhnaní blízkovýchodní kresťania mohli vrátiť domov

NETKY.SK • 4 Október 2014, 16:40 • 2 min
Vatikán žiada, aby sa vyhnaní blízkovýchodní kresťania mohli vrátiť domov

VATIKÁN - Vatikán požaduje, aby sa irackí a sýrski kresťania a príslušníci ďalších menšín, vyhnaní extrémistami z organizácie Islamský štát (IS), mohli vrátiť do svojich domovov.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení, vydanom po schôdzke pápeža Františka s vatikánskymi vyslancami pôsobiacimi na Blízkom východe. 
      

Na neobvyklú trojdňovú schôdzku do Vatikánu pápež pozval svojich nunciov pôsobiacich v Jordánsku, Iraku, Iráne, Libanone, Sýrii, Turecku, Izraeli, ako aj vyslancov pri OSN a Európskej únii. 
      

Na stretnutí sa zúčastnilo aj viacero popredných predstaviteľov Svätej stolice, vrátane vatikánskeho štátneho sekretára Pietra Parolina.
      

Pápež sa chcel s vyslancami poradiť o tom, ako reagovať na hrozbu zo strany IS, ktorý má pod kontrolou rozsiahle oblasti Iraku a Sýrie. 
      

Účastníci schôdzky vo Vatikáne potvrdili stanovisko, že vojenská sila je oprávneným prostriedkom na potlačenie IS. Vyzvali tiež moslimských i kresťanských náboženských činiteľov, aby odsúdili zneužívanie viery na ospravedlňovanie násilia. 
      

Podľa pápežských vyslancov musí iracká a sýrska vláda po porážke IS v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom zabezpečiť, aby sa vyhnaní kresťania a príslušníci ďalších menšín mohli opäť vrátiť do svojich pôvodných domovov.
      

"Nie je možné predstaviť si Blízky východ bez kresťanov," uvádza sa v spoločnom komuniké vyslancov, ktorý pripomenuli, že vyznavači tohto náboženstva žijú v regióne nepretržite 2000 rokov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona