Vatikán vyzval moslimským lídrov, aby odsúdili zločiny Islamského štátu

NETKY.SK • 12 August 2014, 18:58 • 2 min
Vatikán vyzval moslimským lídrov, aby odsúdili zločiny Islamského štátu

VATIKÁN/KÁHIRA - Vatikán vyzval dnes moslimských náboženských vodcov, aby odsúdili "nevýslovné zločiny" militantov Islamského štátu (IS) proti kresťanom a ďalším menšinám v Iraku.

slovakia

left justify in out

"Nijaký dôvod, a rozhodne žiadne náboženstvo, nemôže ospravedlniť takéto barbarstvá," uviedla vo vyhlásení Pápežská rada pre medzináboženský dialóg.
     

Situácia, v ktorej sa nachádzajú kresťania, jezídovia a ďalšie náboženské a etnické menšiny v Iraku, si podľa rady vyžadujú zaujatie "jasného a odvážneho stanoviska zo strany náboženských lídrov, najmú moslimov".
     

"Všetci musia jednomyseľne odsúdiť tieto zločiny a používanie náboženstva na ich ospravedlnenie. Ak to neurobia, akú dôveryhodnosť budú mať náboženstvá, ich veriaci a ich lídri?" citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.
     

Rýchly postup džihádistov IS, ktorí ovládli veľké časti územia Iraku i susednej Sýrie, a ich brutálne zaobchádzanie so šiitmi, ako aj miestnymi kresťanmi a jezídmi, vyvolalo zdesené reakcie v západných krajinách a viedlo USA k spusteniu obmedzených leteckých útokov proti militantom v severnom Iraku.
     

Výzva Vatikánu prišla v čase, keď najvyšší egyptský duchovný predstaviteľ, veľký mufti Šaukí Allám odsúdil Islamský štát ako skazenú, extrémistickú organizáciu, ktorá predstavuje hrozbu pre islam a moslimov a poškodzuje ich obraz, informovala štátna agentúra MENA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies