Vatikán vymenuje apoštolského delegáta a preberie kontrolu nad Maltézskym rádom

NETKY.SK • 25 Január 2017, 15:26 • 2 min
Vatikán vymenuje apoštolského delegáta a preberie kontrolu nad Maltézskym rádom

RÍM - Pápež František má v úmysle vymenovať apoštolského delegáta, ktorý bude viesť Zvrchovaný rád maltézskych rytierov po demisii jeho veľmajstra. Vatikán tým podľa agentúry AP de facto preberá kontrolu nad týmto laickým rádom po tom, ako jeho veľmajster Matthew Festing po sporoch so Svätou stolicou v utorok odstúpil z funkcie.

slovakia

left justify in out

AP upozorňuje, že ide o nebývalý zásah jedného suverénneho štátu - Svätej stolice - do vlády iného štátu, ktorým Zvrchovaný rád maltézskych rytierov podľa práva je.

 

V dnešnom vyhlásení Svätej stolice sa potvrdzuje, že pápež František prijal rezignáciu veľmajstra Festinga, ktorý ju ponúkol v utorok, a to na pápežovu žiadosť.

V texte vyhlásenia sa ďalej uvádza, že Rád maltézskych rytierov bude dočasne viesť druhý muž v jeho hierarchii - veľkokomtúr, a to do času, kým bude vymenovaný apoštolský delegát.

 

Festing sa dostal do sporu s Vatikánom po tom, ako bol jeden z popredných činiteľov rádu, veľkokancelár Albrecht Freiherr von Boeselager, v decembri odvolaný, pretože toleroval rozdávanie kondómov v rámci zdravotníckeho projektu v rozvojových krajinách. Išlo údajne o prípad, keď pracovníci rádu rozdávali kondómy prostitútkam v Mjanmarsku.

 

Von Boeselager sa odvolal u pápeža, ktorý vymenoval päťčlennú komisiu. Tá mala prešetriť okolnosti tejto neobvyklej situácie. Festing však odmietol s Vatikánom spolupracovať, pričom danú komisiu označil za nelegitímnu. Veľmajster nesúhlasil ani so zásahmi Vatikánu do chodu rádu.

 

Maltézsky rád vznikol zo špitálneho bratstva, ktoré bolo založené v roku 1048 v Jeruzaleme, a už takmer tisíc rokov pomáha chudobným, chorým a slabým ľuďom. Celosvetovo má dnes Maltézsky rád približne 13.500 členov, z ktorých tvoria väčšinu laici, ako aj 25.000 zamestnancov a 80.000 dobrovoľníkov. Rád udržuje diplomatické vzťahy so 105 štátmi.

 

Hoci vodcovia Maltézskeho rádu nie sú duchovnými, skladajú sľub chudoby, celibátu a poslušnosti. Maltézski rytieri na najvyšších pozíciách svoju funkciu obvykle vykonávajú doživotne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona