Vatikán venoval 100-tisíc eur na renováciu múzea v Osvienčime

NETKY.SK • 30 September 2014, 06:56 • 2 min
Vatikán venoval 100-tisíc eur na renováciu múzea v Osvienčime

VATIKÁN - Vatikán venoval 100.000 eur na renováciu komplexu bývalého koncentračného tábora v Osvienčime v južnom Poľsku. Oznámila to dnes Nadácia Auschwitz-Birkenau.

slovakia

left justify in out

Prezident nadácie Piotr M.A. Cywinski označil finančný príspevok Vatikánu "veľmi dôležitý signál". Štátny sekretár Svätej stolice Pietro Parolin zdôraznil, že darovaná "skromná suma" je symbolickým vyjadrením toho, že Vatikán plne podporuje projekt Nadácie Auschwitz-Birkenau.
      

Predstavitelia pamätníka v Osvienčime chcú celkovo vyzbierať na rekonštrukčné práce 120 miliónov eur. Doposiaľ sa im podarilo získať 102 miliónov. V zozname darcov figurujú Poľsko, Izrael, Nemecko, USA, Rakúsko a ďalšie krajiny.
      

Zo získaných prostriedkov sa má financovať obnova barakov, plynových komôr a ďalších dôkazov zločinov nemeckých nacistov v komplexe bývalého tábora, ktorý podľa odborníkov urgentne potrebuje rekonštrukciu. V nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau zahynulo počas druhej svetovej vojny najmenej 1,1 milióna ľudí prevažne židovského pôvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies