Vatikán uviedol do platnosti dohodu so štátom Palestína

NETKY.SK • 3 Január 2016, 14:00 • 2 min
Vatikán uviedol do platnosti dohodu so štátom Palestína

MILÁNO - Vatikán uviedol do platnosti svoju prvú dohodu so štátom Palestína, ktorá bola podpísaná v júni 2015 a predstavuje faktické uznanie palestínskej štátnosti. Svätá stolica oznámila tento krok v sobotu ako súčasť podpory mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia si Vatikán a palestínske vedenie "dali vzájomne na vedomie, že boli splnené procedurálne požiadavky" pre vstup uzavretej dohody do platnosti. Obsiahnuté ustanovenia sa týkajú "zásadných stránok života a činnosti cirkvi v Palestíne" a zároveň "potvrdzujú podporu vyrokovanému a mierovému riešeniu konfliktu v tomto regióne".

 

Valné zhromaždenie OSN v roku 2012 prijalo rezolúciu, ktorou povýšilo štatút Palestíny v tejto organizácii na tzv. nečlenský pozorovateľský štát. Tento krok vtedy privítal okrem iných aj Vatikán, ktorý má v OSN totožné postavenie.

 

Uznanie Palestíny ako štátu zo strany Švédska v októbri 2014 vyvolalo napätie vo vzťahoch tejto škandinávskej krajiny s Izraelom, ktorý vyjadril nevôľu aj v súvislosti s postupom Vatikánu. Uzavretie predmetnej dohody pritom označil za unáhlený krok, ktorý by mohol poškodiť vyhliadky na pokrok v izraelsko-palestínskom mierovom procese a ovplyvniť diplomatické vzťahy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona