Vatikán upozornil na znepokojujúcu ľahostajnosť sveta k masakrom kresťanov

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 11:12 • 2 min
Vatikán upozornil na znepokojujúcu ľahostajnosť sveta k masakrom kresťanov

VATIKÁN - V Bazilike sv. Petra vo Vatikáne sa dnes za účasti pápeža Františka konala liturgia pamiatky Ježišovho umučenia.

slovakia

left justify in out

Homíliu predniesol pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa, ktorý odsúdil ľahostajnosť medzinárodného spoločenstva k prenasledovaniu kresťanov vo svete. Cantalamessa pripomenul štvrtkový útok islamistických milícií aš-Šabáb na univerzitné mestečko v Keni, pri ktorom zahynulo 147 ľudí, väčšinou kresťanov. Spomenul aj osud 22 koptských kresťanov z Egypta, ktorých vo februári na líbyjskej pláži popravili ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát.

 

Kňaz vo svojej kázni uznal, že kresťania nie sú jedinými obeťami vrážd na svete, "nemožno však ignorovať, že v mnohých krajinách sú obeťami uprednostňovanými a častými".

 

Odsúdil "znepokojujúcu ľahostajnosť" medzinárodných inštitúcií a verejnej mienky k masakrom kresťanov. Poznamenal, že len "občas niekto pripomenie, k čomu táto ľahostajnosť v minulosti viedla, keď upozornil, že "nám všetkým, inštitúciám a ľuďom západného sveta, hrozí, že sa staneme Pilátmi, ktorí si umývajú ruky".

 

Problém násilia nás trýzni a škandalizuje najmä dnes, keď boli vynájdené nové a desivé formy krutosti a barbarstva, konštatoval Cantalamessa. Uviedol, že kresťania sa búria proti myšlienke zabíjania v Božom mene, ale citoval aj hlasy mnohých, ktorí poukazujú, že aj Biblia je plná násilia. Cantalamessa však uviedol, že ak by túto námietku predniesol niekto Ježišovi počas jeho života, odpovedal by, že "na počiatku to tak nebolo", a povedal by, že sa to zmenilo kvôli "tvrdosti vášho srdca".

 

Cantalamessa v kázni uviedol, že Ježiš na Kalvárii vyslovil definitívne "nie" násiliu, proti ktorému nestojí len "ne-násilie", ale "omnoho viac: odpustenie, miernosť a láska". Ako informoval Vatikánsky rozhlas, Cantalamessa upozornil, že "ak aj naďalej dochádza k násiliu, nemôže sa už ani vzdialene dovolávať Boha a zahaľovať sa do jeho autority".

 

Veľkopiatková liturgia sa v každom katolíckom chráme začína pôsobivým úkonom prostrácie, pri ktorom hlavný celebrant adoruje kríž ležiac a tvárou obrátenou k zemi.

 

Pápež sa dnes večer zúčastní na Krížovej ceste v rímskom Koloseu. V sobotu odslúži Veľkonočnú vigíliu a bude viesť slávnostnú omšu nedele Zmŕtvychvstania Pána, po ktorej udelí požehnanie mestu a svetu (Urbi et Orbi).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies