Vatikán preberá kontrolu nad peruánskou katolíckou organizáciou

NETKY.SK • 10 Január 2018, 16:43 • 2 min
Vatikán preberá kontrolu nad peruánskou katolíckou organizáciou

VATIKÁN - Vatikán v stredu oznámil, že preberá peruánsku katolícku organizáciu Sodalicio de Vida Cristiana (SVC). K tomuto kroku pristúpil po tom, ako sa voči jej zakladateľovi Luisovi Fernandovi Figarimu objavili závažné obvinenia z pohlavného zneužívania a spáchania ďalších trestných činov vrátane únosov a psychického týrania či finančných machinácií. Informovala o tom agentúra EFE.

slovakia

left justify in out

Podľa talianskeho denníka Il Messaggero Vatikán tento prípad považuje za taký závažný, že Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života vymenovala apoštolského komisára (interventora) pre spoločnosť SVC, známu aj pod názvom Sodalitium Christianae Vitae. Stal sa ním kolumbijský biskup Noel Antonio Londoňo Buitraga.

 

Na ekonomické záležitosti SVC bude na základe skoršieho rozhodnutia Vatikánu naďalej dohliadať kardinál Joseph William Tobin. SVC má pobočky v rôznych krajinách Južnej Ameriky, ako aj v USA. Peruánska prokuratúra nedávno oznámila, že sa snaží dosiahnuť, aby boli Figari a ďalší podozriví bývalí členovia organizácie preventívne zadržaní, dodala agentúra AP. Podľa agentúry EFE sa Figari zdržiava v Ríme.

 

Z pohlavného zneužívania a psychického nátlaku Figariho verejne obvinil nemenovaný novinár a bývalý člen ním vedenej spoločnosti ešte v roku 2010. Mnohé obvinenia voči Figarimu a jeho spolupracovníkom, ktoré vzniesli ich obete, sa neskôr potvrdili aj v rámci vyšetrovania vedeného Vatikánom.

 

Figari pritom v katolíckej cirkvi zastával významné postavenie: pápež Ján Pavol II. ho vymenoval za konzultora (poradcu) Pápežskej rady pre laikov a emeritný pápež Benedikt XVI. ho v roku 2005 poveril funkciou audítora biskupskej synody. K prevzatiu kontroly nad organizáciou Sodalicio de Vida Cristiana došlo len niekoľko dní pred odchodom pápeža Františka na návštevu do Peru a Čile, pripomenula agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies