Vatikán ponúka vlakové spojenie do letného pápežského sídla v Castel Gandolfe

NETKY.SK • 11 September 2015, 16:18 • 2 min
Vatikán ponúka vlakové spojenie do letného pápežského sídla v Castel Gandolfe

VATIKÁN - Z vatikánskej železničnej stanice vyrazil dnes prvýkrát vlak do pápežského letného sídla v Castel Gandolfe, ktoré pápež František otvoril pre verejnosť.

slovakia

left justify in out

Od tejto soboty tak záujemcovia môžu spojiť návštevu Vatikánskych múzeí v Ríme s návštevou záhrad letného pápežského paláca v Albanských vrchoch a jeho novej galérie s portrétmi pápežov. Umožní im to železničné spojenie, na ktorom sa Vatikán dohodol s talianskou štátnou železničnou spoločnosťou Ferrovie dello Stato. Vlak bude chodiť každý víkend, informovala tlačová agentúra AP.

 

Dodala, že na dnešnú inauguračnú jazdu pre médiá vypravila železničná spoločnosť historický vlak s lokomotívou poháňanou uhlím. Verejnosť však bude cestovať modernými vlakmi.

 

Vatikán upozornil, že lístok na vlak spoločne so vstupenkou do pápežského sídla v Castel Gandolfe si treba rezervovať vopred online cez Vatikánske múzeá, cena sa pohybuje od 16 do 40 eur.

 

Pápežský palác zo 17. storočia s výhľadom na vulkanické jazero Albano sa nachádza v malebnom mestečku Castel Gandolfo v kopcovitom teréne približne 25 kilometrov juhovýchodne od talianskeho hlavného mesta Rím. Pozemky tohto pápežského sídla majú rozlohu 55 hektárov a sú väčšie ako celý vatikánsky mestský štát (44 hektárov).

 

Zahŕňajú ruiny starovekej rímskej vily postavenej na príkaz cisára Domiciána a 25-hektárovú farmu, ktorá zásobuje Vatikán mliečnymi výrobkami, zeleninou a medom.

 

Predchádzajúci pápežovia sa v letnom sídle v Castel Gandolfe zvykli zdržiavať počas horúcich letných dní. A v roku 2013 slúžil palác ako dočasný domov pre emeritného pápeža Benedikta XVI., kým sa po svojom odstúpení nepresťahoval do kláštora vo Vatikáne.

 

Pápež František nemá rád samotu a dáva prednosť Vatikánu aj počas horúceho leta. Vlani sa rozhodol otvoriť záhrady paláca v Castel Gandolfe pre verejnosť, aby trocha zmiernil ekonomický úpadok mestečka, ktorý sa začal, keď tam pápež prestal slúžiť nedeľňajšiu letnú omšu.

 

Luigi Cantamessa z nadácie Ferrovie, ktorá vlastní dnes použitý historický vlak, povedal, že z vatikánskej stanice až doteraz vyrážali iba príležitostné vlaky s pápežom alebo cez ňu privážali do Vatikánu choré deti. Spojenie s Castel Gandolfom bude prvý pravidelný vlak z uvedenej stanice, napísala agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies