Vatikán odhalil na tajných kontách stovky miliónov eur

NETKY.SK • 5 December 2014, 09:26 • 2 min
Vatikán odhalil na tajných kontách stovky miliónov eur

RÍM - Vatikán v priebehu tohto roka nahromadil vysoký deficit rozpočtu. Predseda finančného úradu George Pell však neočakávane odhalil na tajných kontách vysoké sumy. S odvolaním sa na týždenník Catholic Herald o tom informoval denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

Ide o niekoľko stoviek miliónov eur, ktoré boli ukryté na určitých kontách. V rámci rozsiahlej finančnej reformy Vatikánu totiž Inštitút pre náboženské diela (IOR), známy aj ako Vatikánska banka, do konca roka 2013 skontroloval zhruba 10.000 klientskych účtov a previerky pokračovali aj v tomto roku. 

Vatikán sa chce zbaviť imidžu centra pre pochybné finančné transakcie. Jeho banka má medzičasom modernú štruktúru manažmentu, zatvorila pochybné kontá a dodržiava medzinárodné pravidlá proti praniu špinavých peňazí. IOR sa má postupne stať výlučne finančným poradcom a peňažnou inštitúciou katolíckej cirkvi. 

Najnovšia injekcia je pre Vatikán vítaná, pretože finančná situácia Svätej stolice je napätá. Vatikán uzatvoril rok 2013 s deficitom takmer 24,5 milióna eur. Najväčšiu dieru v rozpočte vo výške 14 miliónov eur vytvoril prepad ceny zlata, nakoľko Vatikán disponuje veľkými zlatými rezervami. Pochybnosti vyvoláva aj dôchodkový systém, kde sa v nasledujúcich 15 až 20 rokoch očakáva výrazný vzostup platieb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies