Vatikán dostal ponuku: Ak zaplatí, dostane nazad Michelangelove listy

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 09:01 • 2 min
Vatikán dostal ponuku: Ak zaplatí, dostane nazad Michelangelove listy

VATIKÁN - Vatikán dnes oznámil, že dostal žiadosť o výkupné, ak chce získať nazad dva vzácne dokumenty, odcudzené z jeho archívu pred takmer 20 rokmi, ktoré vlastnoručne napísal renesančný majster Michelangelo.

slovakia

left justify in out

Krádež dokumentov priznal Vatikán prvýkrát verejne až dnes. Jeden z dokumentov je list, ktorý autor freskovej výzdoby v Sixtínskej kaplnke a sôch ako je Dávid či Pieta osobne napísal a podpísal.

 

Hovorca Vatikánu, Federico Lombardi, dnes v reakcii na správu denníka Il Messaggero informoval, že Vatikán dostal nedávno ponuku na vrátenie listu výmenou za istú finančnú sumu, ale odmietol to.

Prípad namiesto toho odovzdal vatikánskej polícii, ktorá ho vyšetruje, napísala tlačová agentúra AP.

 

Taliansky denník Il Messaggero uviedol, že bývalý zamestnanec vatikánskeho archívu požiadal kardinála Baziliky sv. Petra o výkupné vo výške 100.000 eur za vrátenie uvedených dokumentov. Podľa Lombardiho to kardinál, "prirodzene, odmietol, pretože išlo o odcudzené dokumenty".

 

Agentúra Reuters napísala, že na ich krádež upozornila v roku 1997 mníška, ktorá pracovala vo vatikánskom archíve. Lombardi nepovedal, prečo Vatikán o krádeži doteraz neinformoval.

 

Il Messaggero písal iba o jednom liste Michelangela, ktorý žil v rokoch 1475-1564, podľa Lombardiho však boli odcudzené dva dokumenty. Oba sa stratili z archívu, v ktorom sú uložené doklady týkajúce sa Baziliky sv. Petra, známeho pod názvom Fabbrica di San Pietro. Tento archív obsahuje rozličné dokumenty týkajúce sa dejín, návrhu a výstavby uvedenej vatikánskej baziliky, ktorú stavali vyše 100 rokov. Bola dokončená v roku 1626.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies