Vatikán a katolícka cirkev v Argentíne sprístupnia archívy z čias junty, prisľúbil pápež František

NETKY.SK • 25 Október 2016, 16:58 • 2 min
Vatikán a katolícka cirkev v Argentíne sprístupnia archívy z čias junty, prisľúbil pápež František

VATIKÁN - Vatikán a katolícka cirkev v Argentíne ukončili katalogizáciu materiálov zo svojich archívov z čias tzv. špinavej vojny v Argentíne. Čoskoro ich sprístupnia obetiam, ktoré dlhé roky obviňujú cirkev z podpory vojenskej junty a krytia jej zločinov.

slovakia

left justify in out

Vatikán a argentínska katolícka cirkev dnes v spoločnom vyhlásení informovali, že proces katalogizácie a digitalizácie ich archívov z daného obdobia sa zavŕšil. Dodali, že v blízkej dobe budú tieto materiály sprístupnené obetiam prenasledovania.

 

V spoločnom vyhlásení sa uvádza, že Vatikán, jeho nunciatúra v Buenos Aires a konferencia biskupov Argentíny rozhodnutie o sprístupnení svojich archívov prijali v snahe slúžiť "pravde, spravodlivosti a mieru".

 

Otvorenie archívov z tejto éry argentínskych dejín prisľúbil pápež František na početných stretnutiach s príbuznými osôb zmiznutých počas vlády vojenskej junty v Argentíne, najmä s členmi hnutia Matky z Plaza de Mayo. Súčasný pápež bol v čase vojenskej diktatúry v Argentíne, v rokoch 1976-83, predstaveným rehole jezuitov.

 

Aj samotný pápež čelil obvineniam, že podporoval brutálnu vojenskú juntu, ktoré však rozhodne odmietol. Jeho kritici však trvajú na tom, že sa previnil minimálne svojím mlčaním, keď počas tzv. špinavej vojny, plnej vrážd a únosov, proti vláde nevystúpil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies