Vášňou Stromkovej sú nielen lyže, ale aj fotografia

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:18 • 2 min
Vášňou Stromkovej sú nielen lyže, ale aj fotografia

BRATISLAVA - Po strede má slovenská akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková medailu z majstrovstiev sveta, keď v rakúskom Kreischbergu skončila tretia v disciplíne slopestyle.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťštyriročná Liptáčka si aj tieto preteky naplno užívala a neprežívala počas nich nervozitu. Aj keď nešlo o fazuľky. "Vždy sa pokúšam preteky si čo najviac užiť. Keby to bolo pre mňa extrémne stresujúce, tak tento šport nerobím," priznala usmievavá športovkyňa pre agentúru SITA po príchode na Slovensko a načrtla aj svoje najbližšie plány: "Teraz by som si chcela oddýchnuť, pretože už dva týždne trochu pokašliavam. Začiatkom februára ma čaká univerziáda v Španielsku, na ktorej chcem byť fit. Možno počas krátkej pauzy navštívim niektoré slovenské lyžiarske strediská, nech si obzriem, ako to tam teraz vyzerá so snehom. Na Donovaloch sú postavené nové prekážky, ktoré chcem vidieť. V Jasnej toho veľa nie je, a tak sa tam asi pôjdem pozrieť na peknú panorámu."

 

Stromková sa okrem prípravy na preteky a štúdia na vysokej škole venuje viacerým projektom, ktoré môžu na Slovensku málo rozšírený šport, akým akrobatické lyžovanie nepochybne je, priblížiť čo najširšiemu spektru ľudí. "Som súčasťou filmového projektu In Between, na ktorom participujú ľudia z Poľska, Česka a ja za Slovensko. Dali sme sa dokopy kamaráti, ktorí radi chodíme do hôr. Na konci zimy by sme mohli vidieť výsledok. Záležať bude od toho, koľko materiálu sa nám podarí natočiť," prezradila slovenská slopestylistka. Ďalšou aktivitou mladej športovkyne je projekt Snowgirls. "Jeho úlohou je predstaviť naše športové odvetvie deťom na školách. Veľmi ich to baví a aktívne sa zapájajú do diskusií," pokračovala Zuzana Stromková. 

Keďže Slovensko nemá veľa jazdcov vo freestylových disciplínach, či už v akrobatickom lyžovaní alebo v snoubordingu, olympionička zo Soči v domácom prostredí nemá veľa možností na prípravu. "Na Slovensku nemáme skoky potrebných rozmerov, preto musíme cestovať do zahraničia," priznala Stromková a doplnila, že s určitosťou chce zabojovať aj o miestenku na nasledujúce ZOH, ktoré sa uskutočnia v roku 2018 v kórejskom Pchjongčangu: "Určite by som sa chcela dostať na ďalšiu olympiádu. ZOH 2014 v Soči totiž boli pre mňa veľkou skúsenosťou v každom ohľade." 

 

Množstvo času mladej Liptáčky síce "zhltne" lyžiarska príprava, no jej srdce okrem zasnežených svahov patrí aj inej vášni - fotografovaniu. "V minulosti som to študovala na odbornej škole, fotografia ma neuveriteľne napĺňa. Teraz som na vysokej škole v Prahe, aby som si dokončila titul bakalára. Fotografia ma však bavila omnoho viac. Mala som už aj tri výstavy: doma v Liptovskom Mikuláši, v Žiline a v Prahe. Dokonca sa mi podarilo niekoľko fotografií aj predať," pripomenula Zuzana Stromková. 

 

Cenný kov z Kreischbergu už slovenská reprezentantka oslávila v dejisku svetového šampionátu večer po úspešných pretekoch. "Oslávili sme to poriadne, boli sme hore až do skorých ranných hodín. Po boku som mala ľudí z môjho tímu, ale aj súperky z finále. Sú to zároveň aj moje kamarátky, takže sme sa tešili spoločne," povedala sympatická Slovenka a dodala: "Podporiť ma boli aj rodičia, no tí po pretekoch cestovali domov. Možno to oslávime doma v Liptovskom Mikuláši - s rodičmi, starými rodičmi či priateľom." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies