Vašečka: Školstvo nie je vec či systém, ale sú to ľudia

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 10:34 • 2 min
Vašečka: Školstvo nie je vec či systém, ale sú to ľudia

BRATISLAVA - Školstvo nie je vec či systém, ale sú to ľudia. Preto s obavami sledujem posun mentality v tom, že štát vie a môže zariadiť veci lepšie. Počas dnešnej rozpravy k správe o stave školstva to vyhlásil poslanec OĽaNO Richard Vašečka, ktorý je sám učiteľ.

slovakia

left justify in out

"Dostáva sa to do polohy, že podozriví sú rodičia a treba na nich dohliadať. Prioritou je však to, aby o svojich deťoch rozhodovali rodičia," apeloval poslanec. On sám sa prihovára za domáce vzdelávanie. "Nemuselo by to byť v pozícii, že štát rodičom láskavo dovolí, že môžu. V prvom rade by to malo byť rozhodnutie na strane rodičov," myslí si.

Vašečka priznáva, že za najťažšiu časť svojej pedagogickej praxe považuje porady, ktoré sú najmä o štatistických hláseniach. "Školstvo je ale o ľuďoch, nie číslach," tvrdí. Poslanec tu upozornil, že do školstva ide veľa peňazí, ale množstvo z nich sa použije na administratívu a "vyškrtávanie prázdnych kolóniek".

Samotnú správu o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) označil za dobrý analytický dokument, ktorému však chýba vízia a odvaha. "Mám obavy, že pri pokračovaní v súčasnom systéme, ktorý smeruje ku kolapsu, nebudeme vytýčené strategické ciele dosahovať," dodal.

Pavol Goga (Smer-SD) však dlhodobejšiu víziu v správe vidí. "Hľadáme možnosti, ako diskutovať," vysvetlil. Anton Martvoň (Smer-SD) je presvedčený, že správa odráža kvalitu ako takú. "Nemám vedomosť, že za vlády Ivety Radičovej by prišiel niekto s takouto správou, akoby sa trošku báli diskutovať," odkázal opozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona