Vašáryová: Nadčasový odkaz Eleny Maróthy-Šoltésovej je aktuálny aj dnes

NETKY.SK • 27 September 2014, 13:59 • 2 min
Vašáryová: Nadčasový odkaz Eleny Maróthy-Šoltésovej je aktuálny aj dnes

MARTIN - Spolok slovenských žien Živena si opäť dnes pripomenul prostredníctvom v poradí už 15. ročníka podujatia Šoltésovej Martin odkaz svojej niekdajšej dlhoročnej predsedníčky, významnej spisovateľky a neochvejnej bojovníčky za práva slovenských žien, Eleny Maróthy-Šoltésovej.

slovakia

left justify in out

„Pani Elena zostane naveky jednou z najznámejších slovenských spisovateliek v širokom zahraničí. Jej kniha Moje deti bola preložená do takmer troch desiatok jazykov. Popritom bola veľkou organizátorkou spolkového života,“ uviedla pre TASR predsedníčka Ústredia Živeny Magda Vášáryová.
      

Zároveň zdôraznila, že hoci je v tejto funkcii iba necelý rok, veľmi ju oslovil nadčasový odkaz. „Pretože aj v dnešnej modernej dobe, hoci sú ženy štatisticky preukázateľne vzdelanejšie ako muži, narážajú stále na ťažko prekonateľné problémy. Naša Živena je tu práve na to, aby sa im venovala,“ prízvukovala.
      

Mimoriadnou súčasťou pestrého programu bolo aj udelenie ceny in memoriam spisovateľke Hane Zelinovej. „Naše predchodkyne mali oveľa ťažšie podmienky na realizáciu, no dokázali pracovať nielen pre národ, ale preto, aby sa ženy pozdvihli, prestali sa cítiť ubiedene a začali využívať svoje talenty,“ dodala Vášáryová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona