Váš pes potrebuje vitamíny rovnako ako vy: Nie všetko ovocie je ale vhodné, toto ho môže zabiť!

NETKY.SK • 26 Október 2018, 11:03 • 2 min
Váš pes potrebuje vitamíny rovnako ako vy: Nie všetko ovocie je ale vhodné, toto ho môže zabiť!

Ako správne pokryť prísun vitamínov a minerálov pre psa? Tomuto sa určite vyhnite!

slovakia

left justify in out

Pes sa oficiálne považuje za mäsožravca po svojom predchodcovi vlkovi. Rastlinnú stravu preto nutne nepotrebuje, no určite ste si všimli, že niekedy sám inštinktívne konzumuje napríklad trávu, ktorá je bohatá na enzýmy a tiež mu pomáha s trávením. Nie je preto zlým nápadom svojmu miláčikovi z času na čas dopriať aj nejaké ovocie. Koniec koncov, vitamíny potrebuje rovnako ako človek. Aké druhy ovocia mu teda dať a čomu sa naopak treba vyhnúť oblúkom?

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Hoci ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo telu prospešných látok, nie všetky sú vhodné aj pre psov. Ich tráviace ústrojenstvo je nastavené iným spôsobom než u človeka, preto mu niektoré pre nás bežné potraviny môžu poriadne poškodiť. Združenie Amerických chovateľských staníc zverejnilo tabuľku, v ktorej zistíme, aké účinky môže konzumácia jednotlivých druhov ovocia na psa mať.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Za vhodný príkrm odborníci považujú banány, čučoriedky, ananás, kivi a jahody. Toto ovocie je bohaté na draslík, antioxidanty, minerály, vitamín C i vlákninu. Prípustné sú aj jablká, pomaranče, citróny, melón a broskyne, ale treba si dať pozor na to, aby sme ich zbavili kôstok či jadierok. Naopak absolútnym tabu by pre všetkých milovníkov psov mali byť avokádo, hrozno, čerešne, cibuľa, hrozienka. Tieto druhy pre špecifickú kombináciu látok môžu psíkom spôsobiť vážne problémy ako napríklad vracanie, hnačky, otravu, zlyhanie obličiek a v najťažších prípadoch až smrť. Tak pozor na to!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies