Váš jazyk môže prezradiť zdravotné problémy

NETKY.SK • 7 September 2017, 19:01 • 2 min
Váš jazyk môže prezradiť zdravotné problémy

BRATISLAVA - Farba jazyka, tvar, štruktúra, jeho povlak alebo zvlhčenie - to všetko sú signály, ktoré môžu pomôcť pri diagnostike chorôb.

slovakia

left justify in out

Jazyk zdravého človeka by mal mať jasnú ružovú až svetlo červenú farbu s primeraným povlakom a nemali by na ňom byť žiadne praskliny. 

 

Podľa čínskej medicíny existujú medzi rôznymi časťami tela a vnútornými orgánmi priame spojenia a prepojenia. Určité oblasti jazyka poukazujú na stav iných fyzických častí tela alebo vnútorných orgánov. Špička jazyka odpovedá srdcu, stred jazyka žalúdku, strany žlučníku, koreň ľadvinám.

 

Farba jazyka vypovedá o mnohom. Sýto červený až fialový jazyk upozorňuje na horúčku a infekciu v tele. Červené okraje varujú pred ochorením žlčníka. Červená špička zdôrazňuje, že ste citovo rozrušení, v napätí alebo v strese. Ak je špička jazyka plná červených vyrážok, pravdepodobne ste boli unavený a nevyspatý. Malinový jazyk (bledo červený s odlupujúcim povlakom) upozorňuje na chorobu. Keď je jazyk bledý, môže byť príznakom srdcového alebo cievneho ochorenia. Bledý jazyk majú chudokrvní ľudia alebo tí, ktorí majú oslabené obličky alebo sú vyčerpaní.

 

Povlak na jazyku by mal byť biely, ľahko vlhký a tenký, pevne spojený s povrchom jazyka a najväčší na jeho koreni. Silný povlak bielej farby majú ľudia s nesprávnym trávením, silný žltý povlak a žlčníkové ťažkosti. Nažltlý až hnedý povlak upozorňuje na nesprávnu funkciu pečene, chorobu žlčníka alebo vysoký cholesterol. Zažĺtnutý v zadnej časti jazyka môže spôsobť infekcia mäsa alebo baktérie v ústach, prípadne môže ísť aj o žltačku. Povlak tmavý až čiernej farby varuje pred nedostatkom vitamínu B3, dehydratáciou, nadmerným pitím kávy a fajčením, nízkou imunitou alebo chorobami tráviaceho traktu.

 

Ryhy na jazyku majú svoj dôležitý diagnostický význam. Ak sa na jazyku vytvárajú mapy, je možné, že trpíte chudokrevnosťou, chronickými ochoreniami žalúdočnej sústavy alebo psychickými ťažkosťami. Hlboké postranné praskliny majú ľudia náchylní k mozgovým príhodám, kŕče na špičke jazyka môžu varovať pred pankreatitídou. Zvlnené okraje môžete mať, ak máte nedostatok spánku. Ak sú po stranách jazyka otisky zubov, venujte pozornosť tomu, na ktorú stranu. Vpravo bývajú, keď máte zníženú funkciu pečene, vľavo pri oslabení pankreasu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies