Varufakis sa stal najdrahším ministrom financií v histórii Grécka

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 15:53 • 2 min
Varufakis sa stal najdrahším ministrom financií v histórii Grécka

VIEDEŇ - nohí ekonómovia váhajú odpoveď na otázku, koľko peňazí stála grécke hospodárstvo ľavicová vláda Alexisa Tsiprasa od príchodu k moci po dohodu o pomoci.

slovakia

left justify in out

 Už jestvujú niektoré fakty, z ktorých vyplýva, že sa situácia hospodárstva krajiny v posledných mesiacoch prudko zhoršila.
     

Podľa výpočtov odborníkov agentúry Reuters škody dosiahli najmenej 63 miliárd eur. Je to viac ako štvrtina ročnej hodnoty gréckeho hrubého domáceho produktu (HDP).
     

Kolízny kurz Tsiprasovej vlády nebol korunovaný úspechom. Túto myšlienku vyslovil Christoph Weil, ktorý analyzoval európsku záchrannú politiku a dodal: "Grécka ekonomika je jasne v recesii. Prvé dva štvrťroky 2015 sú jednoznačným výsledkom gréckej vládnej politiky."
     

Janis Varufakis a Alexis Tsipras maximalizovaním svojich požiadaviek neustále hnevali veriteľov. Grécko stála táto taktika len za posledné tri týždne najmenej 30 miliárd eur. Keby sa dosiahla dohoda koncom júna, nemuselo dôjsť k zatvoreniu gréckych bánk. Nemuselo sa zhoršiť financovanie firiem. Pred pár týždňami žiadali Atény pomoc "len" 53 miliárd eur. Pri nadchádzajúcich podrobných rokovaniach o treťom balíku pomoci sa už hovorí o sume 86 miliárd eur.
     

Vlani v novembri Európska komisia (EK) predpovedala, že grécka ekonomika vzrastie v tomto roku o 2,9 %. V nasledujúcom roku mal jej vzostup dosiahnuť 3,7 %. Teraz je však pravda taká, že v tomto roku grécky HDP klesne medziročne o 4 %. Atény bude stáť takýto vývoj HDP medzi rokom 2014 a 2015 takmer 13 miliárd eur. A nedosiahnutie prognózovanej hodnoty medzi rokmi 2015 a 2016 pripraví Atény ešte o takmer 10 miliárd eur.
     

Vlani v apríli sa grécke štátne dlhopisy na trhu úročili sadzbou 4,95 %. V súčasnosti je krajina znovu odstrihnutá od medzinárodných finančných zdrojov - a zlepšenie jej situácie je v nedohľadne.
     

To všetko sú fakty, ktoré robia z Varufakisa najdrahšieho ministra financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies