Varufakis: Dohoda o novom záchrannom úvere Grékom príliš nepomôže

NETKY.SK • 13 August 2015, 13:16 • 2 min
Varufakis: Dohoda o novom záchrannom úvere Grékom príliš nepomôže

ATÉNY - Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis pochybuje o tom, že dohoda o novom záchrannom programe by Grékom mala do budúcnosti výraznejšie pomôcť.

slovakia

left justify in out

 Ako uviedol v rozhovore pre britskú BBC, "dohoda fungovať nebude" a aj mnohí ďalší majú podľa neho z toho rovnaký pocit.

 

"Nemecký minister financií povedal viac-menej to isté," informoval Varufakis. "Rovnako priznal, že táto dohoda nebude fungovať".

 

Podľa Varufakisa, ktorý z funkcie ministra financií odstúpil začiatkom júla, je nepochopiteľné, že všetci smerujú k realizácii programu, ktorý je postavený na neudržateľnom dlhu. "Spýtajte sa kohokoľvek, kto vie niečo o gréckych financiách, a každý povie, že takáto dohoda fungovať nemôže."

 

Grécky premiér Alexis Tsipras je však optimista a verí, že dohoda umožní ukončenie ekonomickej neistoty Grécka. Dnes začal o návrhu dohody rokovať výbor gréckeho parlamentu, pričom samotný parlament by o ňom mal začať diskutovať neskôr večer. Hlasovanie sa následne očakáva v noci, prípadne sa môže posunúť na piatok 14. augusta. Proti programu sú mnohí členovia vládnej strany Syriza, takže vláda bude potrebovať hlasy opozície. V piatok by potom o dohode mali diskutovať ministri financií eurozóny.

 

Atény schválenie dohody o záchrannom programe nevyhnutne potrebujú. Najneskôr 20. augusta totiž musí Grécko splatiť Európskej centrálnej banke (ECB) približne 3,4 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies