Varufakis chce od Merkelovej plán ekonomického rastu pre Európu

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 16:02 • 2 min
Varufakis chce od Merkelovej plán ekonomického rastu pre Európu

ATÉNY - Nemecká kancelárka Angela Merkelová by mala predložiť plán hospodárskeho rastu pre Európu, povedal dnes grécky minister financií Janis Varufakis, pričom dodal, že "je potrebná nová doktrína na zjednotenie Európy". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Pred odchodom z úradu by pani Merkelová mohla zanechať pre Európu odkaz, ktorý by si všetci pamätali ako "Merkelovej plán," tak, ako si dodnes pamätáme Marshallov plán," povedal Varufakis v rozhovore pre grécku televíziu ANT1. Podľa neho Európa takýto plán nevyhnutne potrebuje. "Potrebujeme novú doktrínu, ktorá Európu zjednotí," dodal Varufakis.
      

Jeho výzva prichádza v čase napätých vzťahov medzi Gréckom a Nemeckom. Dôvodom sú rozdielne názory na reformy, ktoré musí Grécko uskutočniť, aby mohlo dočerpať poslednú časť pomoci zo záchranného balíka. Eurozóna na čele s Nemeckom a kancelárkou Merkelovou tlačí na Atény, aby pokračovali v plnení podmienok stanovených v záchrannom programe pre Grécko. Na druhej strane mnohí Gréci obviňujú Nemcov z bolestivých úsporných opatrení, v dôsledku ktorých sa výrazne zhoršili ich životné podmienky. Od opatrení si však veritelia sľubujú zlepšenie stavu gréckych verejných financií.

      

Nová grécka vláda sa ku koncu februára dohodla na predĺžení druhého záchranného balíka o štyri mesiace, to znamená do konca júna. Do konca apríla však musí dokončiť návrhy reforiem, ktoré musia odobriť aj medzinárodní veritelia, inak nezíska prístup k balíku za 7,2 miliardy eur. To je zvyšná časť z medzinárodného programu. Doterajšie návrhy, ktoré Gréci predložili, neboli podľa zástupcov Európskej únie dostatočné.
      

Angela Merkelová zatiaľ stále trvá na tom, že nemecká vláda chce udržať eurozónu v súčasnej podobe, to znamená aj s Gréckom. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble ale pred pár dňami uviedol, že "nemôže vylúčiť" prípadný odchod Atén z eurozóny, no zdôraznil, že "je plne v rukách Grékov, či splnia v oblasti reforiem to, čo pôvodne prisľúbili".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona