Varšava zverejňuje nehnuteľnosti, o ktoré sa môžu hlásiť majitelia spred vojny

NETKY.SK • 23 Február 2017, 07:40 • 2 min
Varšava zverejňuje nehnuteľnosti, o ktoré sa môžu hlásiť majitelia spred vojny

VARŠAVA - Poľské hlavné mesto Varšava začalo zverejňovať zoznam nehnuteľností, o ktoré sa môžu legálne prihlásiť ich majitelia spred druhej svetovej vojny a medzi nimi aj tí, ktorí prežili holokaust - ale iba ak budú konať rýchlo.

slovakia

left justify in out

V stredu bolo zverejnených takmer 50 nehnuteľností, čo je len začiatok z približne 2600 nehnuteľností, ktoré podľa vyjadrení mesta budú vrátené pôvodným majiteľom alebo ich dedičom, ak dokážu svoj nárok na ne.

 

Zoznam je výsledkom sporného zákona z roku 2016, ktorý poskytuje pôvodným majiteľom nehnuteľností, skonfiškovaných komunistami, šesť mesiacov na podanie žiadosti - počnúc dňom, keď boli zverejnené. Akékoľvek nehnuteľnosti či pozemky, ku ktorým sa do šiestich mesiacov nikto neprihlási, budú natrvalo prevedené do majetku mesta.

 

Gideon Taylor zo Svetovej organizácie pre židovské reštitúcie (WJRO) vyzval úrady, aby prípadných žiadateľov upovedomili a "predĺžili veľmi krátku poslednú lehotu".

 

"Je nespravodlivé, aby žiadatelia - obzvlášť tí, ktorí teraz žijú mimo Poľska - prišli o poslednú príležitosť nadviazať na svoju minulosť z dôvodu administratívnej komplikovanosti toho zákona," uviedol Taylor, riaditeľ príslušnej sekcie organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies