Varšava sa rozlúčila so svetoznámym režisérom Wajdom, ktorého v stredu pochovajú

NETKY.SK • 18 Október 2016, 19:05 • 2 min
Varšava sa rozlúčila so svetoznámym režisérom Wajdom, ktorého v stredu pochovajú

VARŠAVA - S laureátom čestného Oscara za celoživotné dielo, svetoznámym režisérom Andrzejom Wajdom sa dnes, deň pred jeho pohrebom v Krakove, rozlúčili vo Varšave na smútočnej omši stovky ľudí vrátane mnohých osobností verejného a kultúrneho života.

slovakia

left justify in out

Andrzej Wajda zomrel 9. októbra 2016 večer vo veku 90 rokov. Na bohoslužbe v dominikánskom Kostole sv. Hyacinta, v ktorom mohli Varšavčania dnes popoludní vzdať hold urne s popolom zosnulého velikána nielen poľskej kinematografie, nechýbali poľský minister kultúry Piotr Glinski ani niekdajší prezidenti krajiny Aleksander Kwašniewski a Bronislaw Komorowski či celý rad populárnych poľských hercov známych z Wajdových diel. 

 

Duchovný Andrzej Luter v kázni pripomenul stratu učiteľa, stratu kohosi s veľkou autoritou a poznamenal, že Andrzej Wajda vedel, ako sa dá fakticky odhaľovať svet primitívnej propagandy. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a DPA, ako aj spravodajská televízia TVN24.

 

Pred stredajším pohrebom pozostalí adresovali širokej verejnosti prosbu, aby namiesto kvetinových darov venovala finančné prostriedky na jeden z dvoch menovaných hospicov pre onkologických pacientov.

V Krakove sa na pohrebe, ktorému bude predchádzať bohoslužba, očakáva plejáda poľskej kultúrnej scény, ale aj mnohí Wajdovi obdivovatelia, veď pohreb bude síce v rodinnom kruhu, ale prístupu verejnosti nikto brániť nebude. So žiadnymi príhovormi sa tu však neráta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies