Varšava má už deviaty most, nesie meno Marie Sklodowskej-Curie

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 06:53 • 2 min
Varšava má už deviaty most, nesie meno Marie Sklodowskej-Curie

Varšava má už deviaty most, nesie meno Marie Sklodowskej-Curie - Doprava Most Marie Sklodowskej-Curie, ktorý je už deviatym prepojením oboch brehov rieky Visly vo Varšave, dnes slávnostne otvorila primátorka poľskej metropoly Hanna Gronkiewiczová-Waltzová

slovakia

left justify in out

img

Most Marie Sklodowskej-Curie, ktorý je už deviatym prepojením oboch brehov rieky Visly vo Varšave, dnes slávnostne otvorila primátorka poľskej metropoly Hanna Gronkiewiczová-Waltzová.
      Nový most, ktorý spojí dva rozsiahle obvody na severe poľského hlavného mesta, bol po celý víkend dejiskom početných podujatí. Iba za sobotu ich vyhľadalo viac ako 70.000 obyvateľov a návštevníkov Varšavy. Dnes si už most mohli vyskúšať aj motoristi a v nočných hodinách na ňom začnú jazdiť i vodiči MHD.
      Poslednú fázu komplexného projektu, ktorého súčasťou bude popri chodníkoch, cyklochodníku a 800 metrov dlhých trojprúdových komunikáciách v oboch smeroch od jesene aj električková časť, realizujú až po roku 2020. Ešte predtým sa realizuje prepojenie mosta s dopravným uzlom na ľavom brehu Visly.
      Na projekt o celkovej hodnote viac ako 288 miliónov eur prispela Európska únia sumou 90 miliónov eur.
      Rodáčka z Varšavy Maria Sklodowská-Curie (1867-1934) bola svetoznámou vedkyňou, ktorú za jej objavy ocenili Nobelovou cenou za fyziku (1903) i Nobelovou cenou za chémiu (1911). Väčšinu života i vedeckej dráhy prežila vo Francúzsku po boku nemenej známeho manžela Pierra Curieho (1859-1906).

Zdroj: TASR/www.tvn24.pl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies