Varšava kúpi od USA rakety pre stíhačky za pol miliardy

NETKY.SK • 23 September 2014, 17:20 • 2 min
Varšava kúpi od USA rakety pre stíhačky za pol miliardy

VARŠAVA - Poľska vláda v utorok oznámila záujem uzavrieť v najbližších týždňoch kontrakt s USA o dodávkach raketových striel pre stíhačky.

slovakia

left justify in out

Nový minister obrany Tomasz Siemoniak označil rakety za "aktuálne jedny z najmodernejších zbraní na svete a my ich naozaj chceme mať". Šéf rezortu obrany zámer zverejnil deň po zložení prísahy nového kabinetu premiérky Ewy Kopaczovej. Nákup je reakciou Poľska na krízu na Ukrajine, z ktorej vypuknutia a pretrvávania Varšava obviňuje Moskvu. Poliaci sa napriek tradične silnej armáde obávajú o svoju bezpečnosť.

 

Zbrojársky kontrakt v hodnote pol miliardy dolárov s Poľskom minulý týždeň schválila americká vláda. Jeho súčasťou je 40 rakiet s plochou dráhou letu a s tým spojená výcviková a logistická podpora. Súhlas s kontraktom musí ešte vysloviť parlament. Poliaci dúfajú v jej uzavretie do novembra. Dodávka by mala trvať maximálne dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona