Varovné obrázky na cigaretových škatuľkách sa dostali do 2. čítania

NETKY.SK • 24 September 2015, 17:24 • 2 min
Varovné obrázky na cigaretových škatuľkách sa dostali do 2. čítania

BRATISLAVA - Cigaretové škatuľky by mali od budúceho roka okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia obsahovať aj varovné obrázky.

slovakia

left justify in out

Pred následkami fajčenia majú varovať napríklad obrázok ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici, či fotografie poškodených očí, zubov alebo končatín. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na európsku legislatívu, dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

 

Používanie kombinovaných zdravotných varovaní je podľa rezortu účinnejšie ako len textové varovania. Na cigaretových škatuľkách majú zároveň dostať viac priestoru upozornenia na škodlivosť fajčenia. Kým v súčasnosti zaberajú zdravotné varovania 30 a 40 percent, po novom majú tvoriť 65 percent z balenia.

 

Na každej škatuľke má byť tiež napísané, že fajčenie zabíja a tabakový dym obsahuje viac ako 70 rakovinotvorných látok. Súčasťou bude aj informácia o službe, ktorá sa poskytuje na pomoc fajčiarom. Novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových a iných súvisiacich výrobkov by mala platiť od 20. mája 2016.

 

Zo slovenského trhu by podľa návrhu mali postupne zmiznúť aj cigarety s rôznymi druhmi aróm. Má to byť však počas dlhšieho obdobia, aby spotrebitelia prešli na iné výrobky. Podľa európskej smernice budú takéto cigarety povolené na trhu do mája 2020.

 

Škatuľky by mali po novom obsahovať aj presne stanovený počet cigariet, a to 20. Malé diskontné balenia sú podľa rezortu viac ekonomicky dostupné. Aby pre spotrebiteľa neboli cigarety také lákavé, škatuľky nesmú pripomínať kozmetické ani potravinové výrobky. Vonkajší obal nesmie obsahovať žiadne ponuky ekonomických výhod či informácie o obsahu nikotínu, dechtu (light, ultralight) ani oxidu uhoľnatého.

 

Ministerstvo sa tzv. kombinované varovania pokúšalo presadiť už aj v minulosti. V roku 2008 s nimi napríklad počítal návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov. Vzhľadom na veľký dosah na podnikateľské prostredie autori návrhu od tohto bodu vtedy upustili.

 

Na Slovensku došlo v posledných rokoch k viacerým zmenám, ktoré mali za cieľ zvýšiť ochranu nefajčiarov či znížiť dostupnosť cigariet pre deti. V reštauráciách tak vznikli časti pre nefajčiarov a zmizli automaty na cigarety. Zároveň postupne rastú ceny tabakových výrobkov. Podľa údajov Svetovej banky a iných ekonomických inštitúcií je cena jedným z výrazných faktorov ovplyvňujúcich spotrebu.

 

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies