Varovanie Greenpeace: Na Slovensku môžu nastať bezprecedentné suchá a povodne

NETKY.SK • 1 Marec 2022, 13:24 • 2 min
Varovanie Greenpeace: Na Slovensku môžu nastať bezprecedentné suchá a povodne

BRATISLAVA - Globálne oteplenie o tri až štyri stupne Celzia môže na Slovensku znamenať bezprecedentné suchá, oveľa menej vody či ničivé povodne.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková v reakcii na šiestu hodnotiacu správu Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu (IPCC).

 

 

Najnovšia správa IPCC je podľa Juríkovej varovaním pred tým, čo nás čaká, ak nezačneme implementovať kroky na znižovanie emisií a adaptačné opatrenia.

 

„Ukazuje, že klimatická kríza už dnes ničí rodiny, komunity a ekosystémy, od ktorých sme bytostne závislí," povedala Juríková. Bolo by podľa nej chybou veriť, že Slovensko minú následky klimatickej krízy.

 

img

 

Juríková varuje, že nečinnosť vládnych predstaviteľov nás odsudzuje "na desivú budúcnosť". Treba prestať podporovať využívanie fosílneho plynu a investovať namiesto neho do znižovania energetickej spotreby a udržateľných alternatív, akými sú lokálne a obnoviteľné zdroje energie. „Je na nás, akou cestou sa vydáme," podotkla riaditeľka Greenpeace Slovensko.

 

img

 

Hodnotiaca správa IPCC varuje, že vyše 40 percentám všetkých ľudí na Zemi hrozí, že zažijú vážne následky klimatickej zmeny. Globálne otepľovanie už prispelo k úbytku a vyhynutiu druhov zvierat, k nárastu infekčných ochorení, vyššiemu počtu úmrtí spôsobených teplom a suchom, zníženiu úrody základných plodín, nedostatku vody a poklesu rybolovu.

 

img

 

Ak otepľovanie dosiahne mieru 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám z obdobia pred priemyselnou revolúciou, tak až 14 percentám suchozemských živočíchov hrozí vyhynutie. Momentálne je na úrovni 1,1 stupňa Celzia.

 

Prečítajte si: Slovensko je bohaté na obnoviteľné zdroje. Využívame ich dostatočne?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona