Varovania pred softvérom dostal Volkswagen údajne už pred rokmi

NETKY.SK • 28 September 2015, 09:44 • 2 min
Varovania pred softvérom dostal Volkswagen údajne už pred rokmi

BERLÍN - Technickí pracovníci spoločnosti Volkswagen (VW) a jeden z jej dodávateľov už pred rokmi varovali pred softvérom, ktorý skresľuje emisné testy. Informovali o tom noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a Bild am Sonntag.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie spoločnosti VW sa pravdepodobne bude zameriavať na to, kto všetko v rámci hierarchie vedenia firmy o podvádzaní vedel a ako dlho si boli títo predstavitelia tejto situácie vedomí.

 

Noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvolaním sa na člena dozornej rady VW uviedli, že predstavenstvo spoločnosti dostalo v piatok počas svojho zasadnutia k dispozícii interný dokument, podľa ktorého technici VW varovali pred nelegálnymi emisnými praktikami už v roku 2011. Vysvetlenie toho, prečo automobilka následne nekonala, však chýba.

 

Zároveň noviny Bild am Sonntag informovali, že vnútorné vyšetrovanie firmy VW odhalilo dokument od spoločnosti Bosch, ktorý varuje pred potenciálne ilegálnym použitím jej softvéru. Noviny svoj zdroj neuviedli. Spoločnosť VW situáciu nekomentuje. "Uskutočňuje sa závažné vyšetrovanie, ktoré sa sústreďuje aj na technické riešenia,“ uviedla spoločnosť VW vo svojom stanovisku. "Keď budeme mať spoľahlivé fakty, budeme môcť poskytnúť odpovede,“ doplnila automobilka. Spoločnosť Bosch označila väzby so spoločnosťou VW za dôverné.

 

Podľa zistení amerických regulačných úradov VW inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie európske a ázijské krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn.

 

Podozreniam z manipulácií emisných testov pri svojich dieselových modeloch čelí aj nemecký výrobca luxusných automobilov BMW.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona